Nieuws/Binnenland
541708
Binnenland

Koenders bezorgd over persvrijheid

DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen over de toenemende beperkingen voor journalisten op diverse plaatsen in de wereld. „Op steeds meer plekken worden journalisten gehinderd bij hun werk. In het uiterste geval worden ze opgepakt of erger nog, gemarteld of gedood. Daar moeten we ons tegen verzetten. Journalistiek behoort de hoeksteen van een beschaafde samenleving te zijn”, aldus Koenders.

Hij reageerde zaterdag op de veroordeling van drie journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Voor een Egyptische rechtbank hebben ze drie jaar cel gekregen voor het 'verspreiden van valse informatie'. De drie hoorden bij dezelfde groep veroordeelde al-Jazeera-journalisten waar ook de Nederlandse Rena Netjes deel van uitmaakte. Zij werd eerder bij verstek veroordeeld, maar kan nu niet meer terug naar Egypte.

Volgens Koenders is persvrijheid van groot belang voor een samenleving. „Een democratie kan alleen functioneren als de macht wordt gecontroleerd. Journalisten spelen daar een belangrijke rol in, ook in Egypte.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd