Nieuws/Buitenland
54184070
Buitenland

Trump noemt mensen die donderdag protesteerden ’misdadigers’

MANCHESTER - De Amerikaanse president Donald Trump noemt mensen die donderdagavond in Washington protesteerden ’misdadigers’. De demonstranten waren luidkeels aanwezig toen Trump in de tuin van het Witte Huis zijn speech hield waarmee hij de nominatie van de Republikeinse Partij voor herverkiezing als president accepteerde.

Trump richtte zich vrijdag tot supporters bij een bijeenkomst in New Hampshire en zei over mensen die zijn toespraak in het Witte Huis bijwoonden: „Dat waren geen vriendelijke demonstranten. Het waren misdadigers.”

Tijdens de bijeenkomst liet Trump weten zeker te zijn van de overwinning tijdens de presidentsverkiezingen op 3 november en haalde nog eens flink uit richting zijn Democratische rivaal Joe Biden. „Ik zou anders verliezen van een persoon met een laag IQ. Dat wil ik niet. Slaperige Joe, ik wil dat niet. De man weet niet eens dat hij leeft.”

Financieel

In financieel opzicht was de Republikeinse conventie een groot succes. President Donald Trump en de Republikeinse Partij haalden 76 miljoen dollar (ongeveer 64 miljoen euro) op tijdens de nominatieconventie die donderdagavond eindigde. Daarmee verslaan ze de Democraten die tijdens hun conventie van vorige week 70 miljoen dollar bijeenbrachten.

Trump zamelde zijn geld in via zijn campagne, het Republikeinse Nationale Comité en twee fondsenwervende organisaties: Trump Victory en Trump Make America Great Again.

De Trump-campagne beweerde ook dat de conventie 147,9 miljoen keer bekeken was op televisie en online, 25,9 miljoen meer dan bij de Democraten. Volgens tv-meetbureau Nielsen keken echter meer televisiekijkers naar de Democraten dan naar de Republikeinen.

Ongeveer 23,8 miljoen Amerikanen hebben volgens Nielsen donderdagavond tijdens de acceptatiespeech van Trump ingeschakeld. Zijn Democratische rivaal Joe Biden trok een week eerder tijdens zijn toespraak meer tv-kijkers: 24,6 miljoen.

Trump is erin geslaagd zijn tegenstander voor te blijven bij het inzamelen van fondsen voor de presidentsverkiezingen op 3 november, hoewel Biden de kloof aanzienlijk heeft gedicht. Eind juli hadden de Republikeinen meer dan 300 miljoen dollar in hun oorlogskas, de Democraten 294 miljoen. Campagnes en partijcomités rapporteren op 20 september de officiële cijfers over fondsenwerving aan de federale verkiezingscommissie.