Nieuws
541877
Nieuws

Vestia: Fout in procedure rond terminaal zieke vrouw

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia geeft toe een fout te hebben gemaakt in een rechtszaak tegen een terminaal zieke bewoonster.

Vestia wilde een 68-jarige bewoonster uit huis zetten, omdat zij volgens Vestia de woning onrechtmatig liet bewonen. De woningcorporatie spande een rechtszaak aan bij de kantonrechter om het huurcontract te laten ontbinden. De kantonrechter stelde Vestia in het gelijk en gaf toestemming om de woning te ontruimen.

Toen Vestia de woning wilde ontruimen, bleek dat de 68-jarige bewoonster terminaal ziek is. Zij nam een nieuwe advocaat in de arm, die bij de rechtbank Rotterdam een kort geding aanspande om de ontruiming op het laatste moment te voorkomen.

Aanzienlijke winst

De Telegraaf berichtte eerder deze maand al over de zaak. Vestia geeft nu tegenover De Telegraaf toe dat zij een fout heeft gemaakt in die procedure. In de rechtbank betoogde de woningcorporatie dat de ontruiming toch door moest gaan, omdat Vestia de woning met aanzienlijke winst kon verkopen, zo blijkt uit het vonnis. „Dat argument hadden wij nooit moeten gebruiken”, zegt woordvoerder Hanneke Klumpes nu namens Vestia.

Klumpes benadrukt verder dat Vestia nooit de woning van een terminaal ziek persoon zou ontruimen. Wel laat Vestia weten streng op te treden tegen elke vorm van onrechtmatige bewoning, omdat er een tekort is aan sociale huurwoningen. Volgens Vestia heeft de bewoonster haar huurhuis jarenlang in gebruik gegeven aan haar zoon, zonder dat zij zelf in de woning verbleef. Vestia zet daarom de procedure in hoger beroep door. „Maar als de woning wordt ontruimd, zal dat pas na minimaal zes maanden na het overlijden van deze vrouw gebeuren”, aldus Klumpes.

Verbaasd

Advocaat Alex Katz, die de terminaal zieke vrouw en haar zoon bijstaat, reageert verbaasd. „Vestia wilde op elk moment de woning kunnen verkopen. Dat Vestia nooit de woning van een terminaal ziek persoon zou ontruimen, dat zegt zij nu. Tijdens de zitting heeft Vestia alleen gezegd dat de ontruiming, die voor de volgende dag gepland stond, niet door zou gaan. Maar Vestia wilde wel een vonnis om te kunnen ontruimen en de woning te verkopen.” Katz betwist dat de terminaal zieke vrouw haar woning onrechtmatig heeft laten bewonen door haar zoon.