Nieuws
541886
Nieuws

Marjolein kookt over

Tiramisu die wèl mag

'Denk je dat ik dikker ben geworden', vraagt Dochter. Ze draait haar achterwerk mijn richting op. 'Heb ik te dikke billen in deze broek?' 'Vind jij dat het kan, een bikini?' Dochter en ik zijn zomeraankomers. Waar de meeste mensen in de winter hier en daar een pondje erbij sprokkelen, worden wij juist dunner als de nachten langer worden en de dagen korter, terwijl we in de zomer opblazen als watermeloenen. Althans, zo erg is het niet, maar zo voelt het wel. We kunnen niet zo goed tegen de warmte, houden vocht vast, worden klam waardoor we onze kleren stroever dicht krijgen. We raken uit ons humeur van extreme warmte, de krul schiet uit ons haar en broeken gaan knellen.

Voor dochter is er deze zomer een extra bijkomstigheid: ze is verliefd. En met de liefde komen lange avonden met wijn en Franse kaasjes, romantische dinertjes bij kaarslicht, cadeautjes die chocolade bevatten en 'kom-laten-we-samen-een-ijsje-gaan-kopen-momenten'. Liefde is goed voor het hart, niet voor de taille.

Verdorie

'Misschien ietsje', zeg ik heel eerlijk, hoewel ik weet dat ze dat niet wil horen. En ik meen het ook van dat 'ietsje'. Ik zie echt geen enorme kilo's extra aan haar kleven, hooguit iets rondere wangen. En het staat haar goed. 'Verdorie', zegt ze. 'Net nou ik op vakantie ga. Met hem. Dadelijk knapt ie op me af omdat ik er niet uitzie in een bikini.'

 

Drama!

Dat zou echt de meest onverwachte wending zijn van haar liefdesverhaal, dat de jongen die nu al maanden bij haar slaapt en die haar, neem ik aan, echt wel van top tot teen heeft kunnen bekijken, nu afhaakt omdat er iets mankeert aan haar bikini. Maar omdat ze een vrouw-in-wording is en vrouwen per definitie onzeker zijn over hun lichaam, schiet ze acuut in de stress. Drama! Tijd voor iets lekkers. Iets dat niet aanzet, want dit lijkt me niet het moment om met tiramisu aan te komen. Of juist wel, maar dan in een slankere variant misschien?

Tiramisu:

 

Nodig:

 • 1 halve ananas
 • halve mango
 • 3 kiwi's
 • een pak lange vingers
 • scheut limoncellow (te koop bij de supermarkt, limoncello met 17% alcohol)
 • beker Griekse yoghurt 0%
 • scheut agavesiroop
 • 50 gram geraspte kokos
 • 2 eetlepels suiker
 • klontje boter
 • munt

 

Bereiden:

 1. Snijd al het fruit in kleine stukjes, doe de lange vingers in een kom en besprenkel deze met limoncellow, zoet de yoghurt met agavesiroop.
 2. Leg de koekjes in een schaal, schep het fruit erop en daarna de yoghurt. Zet de schaal minstens een uur in de koelkast.
 3. Rooster de kokos in een droge koekenpan, laat afkoelen in een kommetje.
 4. Smelt de boter in de pan, doe de suiker erbij en laat smelten, als de suiker bruin begint te worden, scheutje heet (!) water erbij, goed doorroeren, vuur uitzetten en kokos erdoor roeren. Af laten koelen op plat bord en regelmatig met een vork doorscheppen om het mengsel rul te houden.
 5. Snijd de munt fijn. Meng kokos met munt en bestrooi de 'tiramisu' ermee.

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar [email protected]: proberen wij die ook uit.