Nieuws
541975
Nieuws

Spaarder levert nog steeds fors in bij nieuw plan vermogensbelasting

Spaarders die meer dan €25.000 op hun spaarrekening hebben, leveren met de nieuwe belastingplannen alsnog fors in.

Dit blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. VVD en PVDA hebben een akkoord bereikt over de herziening van de vermogensrendementsheffing. Hierin wordt pas bij een vermogen van €25.000 of meer belasting geheven. Het fictieve rendement bij vermogens tussen €25.000 en €100.000 gaat omlaag van 4 naar 2,9 procent.

,,Omdat de spaarrentes op dit moment nog steeds fors lager liggen dan het veronderstelde rendement, leveren spaarders bij grootbanken 97 tot 109 procent van het rendement op hun belastbaar vermogen in bij de nieuwe plannen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit.

Verbeterde situatie

De nieuwe plannen van het kabinet zijn echter wel een forse verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Op dit moment betaal je belasting vanaf een vermogen van €21.330. Hierbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat je 4 procent rendement behaald over je belastbaar vermogen. Hierover wordt 30 procent vermogensrendementsheffing geheven.

,,Op dit moment krijg je bij de grootbanken, zoals ING, Rabobank of ABN AMRO maar 0,8 tot 0,9 procent rente op je spaarrekening. Dit ligt fors lager dan de veronderstelde 4 procent”, licht Amanda Bulthuis toe. ,,Gevolg is dat je over je belastbaar vermogen nu ongeveer 130 tot 150 procent van je rendement aan belasting betaalt. Sparen kost je dus in feite geld."

‘Schrale troost’

Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar volgens Bulthuis is het nog steeds een ‘schrale troost’.

Voor vermogens tussen de €25.000 en €100.000 euro gaat het veronderstelde rendement omlaag naar 2,9 procent. Maar omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent kost sparen je bij de nieuwe plannen nog steeds geld. ,,Als je spaart bij de grootbanken, betaalt je nog steeds 96 tot 108 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus.”