Nieuws/Binnenland
541980062
Binnenland

’Via sms contact met CDA’er Omtzigt’

Rutte komt met plannen nieuwe cultuur: meer vuurwerk in landsbestuur

Het is de vraag of de plannen van Rutte de formatie weer vlot kunnen trekken.

Het is de vraag of de plannen van Rutte de formatie weer vlot kunnen trekken.

Den Haag - VVD-leider Mark Rutte erkent dat er dingen anders moeten in de politiek. Hij wil meer vuurwerk tussen het kabinet en fracties in de Tweede Kamer. „Ik heb te veel bijgedragen aan het laten wegebben van tegenstellingen.”

Het is de vraag of de plannen van Rutte de formatie weer vlot kunnen trekken.

Het is de vraag of de plannen van Rutte de formatie weer vlot kunnen trekken.

Rutte broedt al langer op plannen voor een nieuwe Haagse bestuurscultuur. Dat moest ook wel. Die cultuur ligt sinds de toeslagenaffaire meer dan ooit onder vuur. Verkennersgate en de uitglijder van Rutte over de ’positie elders’ van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verergerden dat.

’Wat betekent dit voor mij’

„Ik heb hier veel over nagedacht. Wat betekent dit voor mij”, zegt Rutte hierover in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hij is er weliswaar ’trots op’ dat de sfeer in het kabinet goed is en dat er onder zijn leiding ’besluiten worden genomen’. Maar deze hang naar controle heeft volgens hem ook het risico ’dat tegenstellingen niet meer zichtbaar worden in debat’. „En dat partijen zich niet meer kunnen profileren.”

Er zijn politieke partijen die niet meer met Rutte in een kabinet willen stappen. Andere partijen wrijven de huidige manier van besturen niet louter de VVD aan. Ze zien het als een breder politiek probleem.

Het verder opengooien van de Haagse luiken is hoe dan ook een wens die inmiddels breed in de politiek leeft: minder achterkamertjespolitiek, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en vooral meer slagkracht in de Tweede Kamer.

Contact met Omtzigt

Dat Rutte af wil van het als verstikkend ervaren coalitie-overleg, maakte hij eerder al kenbaar. Ook wil hij geen polderakkoorden meer zoals het klimaatakkoord. „Voor mij is de belangrijkste relatie die tussen overheid en burger”, zegt hij bij Nieuwsuur. Iets waar Omtzigt al eerder op hamerde. Rutte onthult dat hij inmiddels via sms contact met de CDA’ er heeft gehad. Binnenkort heeft hij een persoonlijk gesprek met hem. „Ik wil weten: waar zit je boosheid.”

’Club tussen organisaties en overheid’

Rutte kondigt daarnaast aan dat hij vindt dat er een ’club’ moet komen ’die tussen organisaties en overheid staat’. Ook wil hij dat de toegang tot het recht verbetert, een punt dat bij PvdA en GL hoog op de agenda staat.

Het is de vraag of Ruttes zelfreflectie de formatie vlot kan trekken. Eerder had hij aangekondigd met ’radicale ideeën’ te komen. De vraag is hoe andere partijen zijn bespiegelingen zullen wegen.

Nieuw kabinet

Bij het vormen van een nieuw kabinet wordt met name naar VVD, D66, CDA, GL en PvdA gekeken, maar vooral die laatste drie houden de boot nog af.

Woensdag debatteert de Kamer over het eindverslag van Herman Tjeenk Willink. In de Haagse wandelgangen wordt de naam van SER-voorzitter Mariëtte Hamer (PvdA) steeds vaker genoemd als zijn opvolger.

Hoe gaat het verder met de formatie? Dat bespreekt politiek commentator Wouter de Winther in de nieuwste aflevering van de podcast Afhameren:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo