Nieuws
542015
Nieuws

Recept | Little Spoon

Pannetje gezelligheid met gekookte mosselen en Pernod

GEEN - Voor wie van het weekend zin heeft in gekookte mosselen, net even anders dan anders, heeft Foodblogger Stefanie van der Maas van Little Spoon dit heerlijke recept. Mosselen gekookt met venkel, knoflook en Pernod. Ze helpt direct even een paar fabels over mosselen uit de wereld.

Mosselen, ik ben er gek op. Hoe kan het ook anders als je bent opgegroeid aan de Zeeuwse kust. Dat kan natuurlijk zeker anders want er zijn ongetwijfeld ook echt wel Zeeuwen die niets van mosselen moeten hebben. Een pannetje gloeiend hete mosselen is genieten. Ik vind bijna alles koud ook heel lekker. Koude pasta van gister bijvoorbeeld, of een punt pizza die uit de koelkast komt. Zelfs een frikandel speciaal vind ik helemaal afgekoeld fantastisch. Ik heb een rijtje met eigenaardigheden. Oké, een flink rijtje met eigenaardigheden en dit is er toch wel één van. Bij mosselen gaat dat dus alleen niet op.

Wauw!

In Nederland zijn we behoorlijk traditionele mosseleters. Beetje mosselgroente in de pan, wie weet een klein beetje wijn of bier en sausjes on the side. Niets mis mee, maar ik vind het toch wel leuk om af en toe wat te experimenteren. Zo maakte ik een keer Thaise gekookte mosselen. Heerlijk met vissaus, chilipepers en heel veel verse koriander. Vandaag heb ik voor jullie een hele fijne variant met venkel en Pernod in de aanbieding. Ik beken maar direct, dit is geen zelfbedachte combinatie. Op de jaarlijkse Mosselfeesten in Middelburg, biedt een restaurant altijd mosselen aan met veel venkel, veel knoflook en afgeblust met Pernod. Pernod is een drankje wat anijsachtig smaakt. Die smaken passen zo fantastisch bij elkaar. Wauw!

Fabels

Voor we aan de slag gaan met de mosselen wil ik nog wel even wat fabels over mosselen uit de wereld helpen. Je kent vast wel het oude gezegde dat je enkel mosselen eet in de maand waar een ‘R’ in zit? Dit gezegde leeft nog altijd voort, maar is echt behoorlijk achterhaald. Deze opvatting stamt uit de vorige eeuw toen de koelkast nog uitgevonden moest worden. Het is beter om te zeggen dat we mosselen eten in de seizoenen waar een ‘R’ voor komt. Zomer, herfst en winter. In de lente plant de mossel zich voort en laat je hem beter links liggen. Of je gaat voor hangcultuur, die ontstaan is om de maanden zonder mosselen te overbruggen.

En dan nog dat fabeltje dat je je mosselen drie keer moet oplaten komen in de pan. Stel je eet mosselen vooral klein en verschrompeld dan vooral doen. Voor wie liever een mossel eet die net gaar, lekker zacht en zijn eigen formaat is, niet doen! Met niet teveel mosselen in de pan, maximaal 2 kilo, is lang koken helemaal niet nodig. Zorg voor een gloeiend hete mosselpan, mosselen erin, scheutje water erbij, deksel erop en vuur hoog. Zodra de schelpen openstaan, zijn ze klaar om gegeten te worden.

Omdat een pannetje mosselen zo op tafel staat, is dit een perfect gerecht voor een avondje eten met vrienden. En zeg nou zelf, samen uit een pan de mosseltjes vissen is ook gewoon super gezellig. Eet er wat vers stokbrood bij met goede olijfolie, grof zeezout en roomboter. Schenk een glas koele rosé in, van die hele lichte en genieten maar. Oh en als die fles Pernod toch open is, neem er daar dan ook lekker één van.

Pannetje gekookte mosselen met venkel en pernod

Voor 2 - 4 personen

 

Dit zit erin:

 • 2 kilo mosselen
 • 100 milliliter Pernod, mag ook wel iets meer
 • 1 venkel, in stukjes en de groen uiteinden bewaard
 • 1 grote ui, in ringen
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • Zout
 • Peper
 • Olijfolie

Zo maak je het:

 1. Zet de mosselen in het water om te spoelen. Gooi mosselen die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht niet sluiten, weg.
 2. Verhit een flinke scheut olijfolie in een mosselpan. Een grote braadpan of soeppan werkt ook prima. Fruit hierin de ui, knoflook en venkel. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
 3. Blus na vijf minuten het uimengsel af met Pernod. Schenk een scheutje water in de pan en voeg de mosselen toe. Breng aan de kook en doe een deksel op de pan. Laat de mosselen op hoog vuur een paar minuten koken tot alle mosselen open zijn. Schud de mosselen tussendoor een keer op zodat ook de mosselen onderin de pan openen.
 4. Verdeel de mosselen samen met wat groen van de venkel over de borden of zet de pan op tafel en geniet ervan!

Kook ook

Over Stefanie en Little Spoon

Food is always on her mind. Stefanie van der Maas is culinair redacteur, foodblogger en eigenaar van Little Spoon. Op Little Spoon vind je haar lievelingsrecepten. Soms gezond, soms minder gezond, maar vaak makkelijk en snel. Ook voor fijne eetadressen en reistips ben je bij Stefanie aan het juiste adres. Wekelijks deelt ze een recept met je zodat je doordeweeks heerlijk eet maar niet te lang in de keuken staat en koken voor vrienden super easy wordt.