Nieuws/Binnenland
542090
Binnenland

Broer verdachte politicus verscheepte miljoenen

Witwaszaak Van Rey blijkt nog veel groter

Roermond - De hoeveelheid geld die zou zijn verscheept in containers met vlees van het bedrijf van Hennie van Rey uit Roermond, is veel groter dan justitie tot nu toe bekend maakte. Er is in ieder geval 7,3 miljoen euro vanuit Nederland naar Aruba gesmokkeld.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het zeer omvangrijke onderzoek Fluor die De Telegraaf heeft ingezien. Justitie noemde eerder een bedrag van 3,9 miljoen. De 7,3 miljoen euro werd in twee zendingen naar Aruba verscheept. Het geld was verstopt tussen bevroren vlees. Hennie van Rey (74), broer van de politicus Jos van Rey, zou bij de politie hebben bekend dat hij wist van deze twee zendingen. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, bevestigen noch ontkennen dit.

Van Rey zit nog steeds vast. Hij werd eind juni opgepakt op Aruba en kort na zijn aanhouding overgebracht naar Nederland. Het onderzoek naar Van Rey kwam voort uit een ander witwasonderzoek op Aruba, genaamd Tunis. Hoofdrolspeler hierin was Ramon H., een 47-jarige ondernemer op Aruba die oorspronkelijk uit het Limburgse Herten komt. H. is ook verdachte in het huidige witwasonderzoek en vaste zakenpartner van Van Rey. Hennie Van Rey bestiert het vleesbedrijf Castimex en bezit op Aruba een groot vakantieressort, genaamd Del Rey. Hij is eigenaar van de Del Rey Real Estate en Construction Company. Medeverdachte Ramon H. is eigenaar van het bekende Arubaanse restaurant Madame Janette.

De prangende vraag is waar de witwasmiljoenen mee verdiend zijn en of het bij twee zendingen, met in totaal 7,3 miljoen euro, is gebleven. Justitie doet hier onderzoek naar. Uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat het antwoord mogelijk in Amerika ligt. Het huidige witwasonderzoek en de voorganger Tunis komen voort uit een Amerikaans drugsonderzoek.

Het witwasonderzoek staat volledig los van het onderzoek naar de politicus Jos van Rey, zo zegt het Openbaar Ministerie.

Het landelijk parket van het OM wil hangende het onderzoek niet reageren.