Nieuws/Binnenland
542218
Binnenland

Oude kolencentrales kunnen niet sneller dicht

DEN HAAG - De vijf oude en vieze kolencentrales in Nederland die over uiterlijk twee jaar gesloten worden, kunnen niet eerder dicht. „Je kunt maar niet zo in het wilde weg centrales gaan sluiten”, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag.

De afgelopen vijf maanden hebben Nederlandse energiecentrales een recordhoeveelheid kolen verstookt, bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verbruik lag bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar. Volgens Kamp komt dat vooral doordat de kolenprijs de laatste tijd laag is.

Om de CO2-uitstoot te verminderen, is eerder onder meer afgesproken dat de vijf oudste en meest vervuilende kolencentrales de komende jaren sluiten. Milieuorganisaties willen dat dat proces versneld wordt. Kamp wees er op dat dat twee jaar geleden bij het energieakkoord was afgesproken, maar vervolgens werd geblokkeerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de toezichthouder paste de snelle gedwongen sluiting niet in onze markteconomie en binnen de mededingingsregels.

Volgens Kamp wordt er nu op drie fronten hard gewerkt aan minder uitstoot: door de oude centrales te sluiten, door biomassa bij te stoken in moderne centrales en door een zo snel mogelijke overgang naar duurzame energie. Zo moet de totale energie van windmolens op land de komende jaren verdubbelen en gaan windmolens op zee in de toekomst 5 miljoen huishoudens van energie voorzien.