Nieuws/Binnenland
542407
Binnenland

Plasterk dreigt met nullijn ambtenaren

Den Haag - Het kabinet slaat terug naar vakbonden die nog meer loon voor ambtenaren willen. Het huidige bod is riant en geen sigaar uit eigen doos, houdt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) morrende overheidsdienaren voor. Hij waarschuwt ze dat helemaal niets erbij krijgen ook een optie is.

Plasterk wil de twijfelende ambtenaren overtuigen om een cao af te sluiten. Hij gunt ze namelijk de loonsverhoging die het kabinet in petto heeft, zegt de PvdA-bewindsman. Want als ambtenaren deze deal niet slikken, krijgen ze er helemaal niets bij. „Dat zeg ik ze niet graag, maar dan geldt de nullijn.”

Daarom stuurt de minister vandaag een document de wereld in waarin hij uitlegt waarom de bonden volgens hem fout zitten met hun bewering dat ambtenaren de voorgestelde loonsverhoging uit eigen zak moeten betalen. Het kabinet mag graag zeggen dat er 5,05 procent loonsverhoging voor de overheidsdienaren in het vat zit en een eenmalige uitkering van 500 euro. Vakbonden zeggen dat dit via een truc uit de pensioenen wordt betaald en benadrukken dat de stijging in salaris over twee jaar is verspreid en na jaren van nullijn komt.

Lees meer: "Vergeleken met de private sectoren is ruim 2,5 procent salaris erbij riant."