542437
Binnenland

'Nederland kan asielstroom makkelijk aan'

HILVERSUM - Nederland kan de stroom asielzoekers makkelijk aan. Wel moet de capaciteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omhoog en moet er snel werk gemaakt worden van meer huisvesting. Het verleden heeft volgens directrice Dorine Manson van VluchtingenWerk Nederland bewezen dat ons land veel mensen kan opnemen.

We hebben grote asielstromen eerder gezien zoals in 2000 toen 84.000 mensen naar Nederland kwamen, zei Manson woensdag in Nieuwsuur. Ze erkent dat vooral huisvesting een knelpunt is in de verwerking van de stroom en pleit voor creatieve oplossingen. Kantoorpanden maar ook leegstaande bejaardenhuizen zouden gebruikt kunnen worden. Als er ook studenten en anderen komen te wonen kan dat volgens haar bijdragen aan de integratie van de buitenlanders.

Net als asieladvocaten pleit Manson ervoor dat vluchtelingen aan de poort van Europa worden geregistreerd en dat de aanvraag daar wordt beoordeeld. Asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië en Eritrea krijgen veelal een verblijfsstatus als de nationaliteit en identiteit wordt vastgesteld. Mensen kunnen daarna naar het land van hun keuze doorreizen. Het zou volgens Manson een goed middel zijn tegen mensensmokkel binnen Europa.