Nieuws/Binnenland
54255347
Binnenland

Tientallen boeren met trekkers voeren actie bij Schiphol

Schiphol - Een groep boeren is vrijdagavond met trekkers richting Schiphol gereden om te demonstreren tegen voermaatregelen. Ze zijn door de marechaussee tegengehouden. Een woordvoerder zegt dat het gaat om „enkele tientallen” trekkers.

De marechaussee is met meerdere eenheden ter plaatse op de toegangswegen naar Schiphol om het boerenprotest te beëindigen. „Tractoren zijn niet toegestaan op de luchthaven in verband met de veiligheid en worden tegengehouden”, aldus de marechaussee.

De actievoerende boeren zijn in groepjes uiteengevallen en volgen niet altijd de aanwijzingen van de autoriteiten op. Volgens de zegsman zijn er zorgen om gevaarlijke verkeerssituaties en wordt geprobeerd de situatie zo goed mogelijk te controleren.

De boeren doen zelf via diverse livestreams verslag van de actie. Daarop is te zien dat een groep zich op een parkeerplaats heeft verzameld en in gesprek is met de politie.

Woensdag kwam de marechaussee ook al in actie toen de boeren, onderweg naar Amsterdam, langs Schiphol reden. Ook toen hield de marechaussee enkele tientallen boeren tegen die met tractoren op de Loevesteinse Randweg bij Schiphol reden. Na overleg met de marechaussee is de groep omgedraaid.

Tekst loopt door onder de tweets.

Actievoerende boeren zijn vrijdag al de hele dag op pad. Rond 20.00 uur verzamelden boeren zich bij het distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. Naast het stikstofbeleid zijn de boeren ook boos over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

Vrijdagmiddag voerden boeren actie bij supermarktbranchevereniging CBL in Leidschendam.

Eerder op de dag werd ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren geblokkeerd.