Nieuws
542620
Nieuws

Dataverbruik verlicht druk op mobiele omzet

HOUTEN - Belbedrijven konden in het tweede kwartaal profiteren van een versnelde groei van het mobiele dataverkeer. De omzet uit mobiele diensten daalde opnieuw, maar fors minder sterk dan in het eerste kwartaal, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

De totale omzet uit mobiele diensten (zoals bellen, sms'en en internetten) zakte in het tweede kwartaal met 3,1 procent op jaarbasis tot 1,24 miljard euro. T-Mobile zag de inkomsten het hardst dalen, en moest dan ook marktaandeel prijsgeven. Marktleider KPN profiteerde daarvan het meest en wist zijn leidende positie verder uit te bouwen. Ook Vodafone pakte een grotere hap van de markt, waar Tele2 de vierde en kleinste speler met een eigen netwerk is.

Niet alleen de groei van het dataverkeer hield de daling van de omzet in bedwang. In het eerste kwartaal daalden de opbrengsten ook sterk doordat telecombedrijven onderling lagere tarieven dan voorheen in rekening mogen brengen voor het doorgeven van gesprekken. Dat effect was afgelopen kwartaal minder sterk.

Telecompaper verwacht dat aanbieders van mobiele telefonie hun dienstenomzet over heel 2015 met bijna 4 procent zien afkalven tot 4,9 miljard euro. In de periode tot en met 2019 wordt onder invloed van steeds hevigere concurrentie een jaarlijkse afname met gemiddeld 1,5 procent voorspeld.