Nieuws
542634
Nieuws

Dak eraf voor Mercedes S-Klasse

STUTTGART - Vijftig jaar geleden was er een en nu keert de productlijn terug. Mercedes trekt op de IAA-autoshow in Frankfurt, die komende maand wordt gehouden, het doek van de S-Klasse Cabriolet. De vierpersoons cabriolet komt er vooral als tegenhanger van de Bentley Continental GT, die in het segment van de dominerende S-Klasse loopt te wroeten.

Mercedes loopt al jaren met het idee een open variant van de S-Klasse te brengen. De eerste publieke aanzet tot een dergelijk model verscheen in de vorm van het studiemodel Ocean Drive. Dat was echter een vierdeurs cabriolet. Hoewel de clientèle van Mercedes-Benz zich positief uitlieten over een dergelijk model kwam de variant er nooit. En nog steeds niet. Mercedes brengt dit maal weliswaar een cabrio-versie van de S-Klasse, het model is gebaseerd op de tweedeurs coupé.

Zelfstandig ontwerp

Tijdens de eerste besprekingen voor de ontwikkeling van de huidige S-Klasse stond vast dat de S er ook als Cabriolet zou komen. Het gaf de designafdeling meer vrijheid om de Coupé en dus ook de Cabriolet een eigen gezicht te geven in plaats van een sedan om te vormen in een tweedeurs model, zoals in het verleden. De keuze voor een elektrisch bedienbare softtop beperkte de designvrijheid niet, zoals een inklapbare hardtop dat wel zou doen. Vandaar dat de toekomstige SL ook op een linnen kap overstapt, zoals Autovisie eerder onthulde.

Verwarmde armsteunen

Net als de E-Klasse Cabriolet krijgt de luxueuze convertible de Aircap, een windgeleider bovenop de voorruitstijl en de inmiddels meerdere malen toegepaste Airscarf, die warme lucht in de nek blaast. Verwarmde armsteunen en stoelverwarming achterin moeten het comfort verhogen wanneer met geopend dak wordt gereden.

Computerillustraties

Mercedes toont nu alleen het leefcompartiment. De hele auto wordt later vrijgegeven. De computerillustraties tonen reeds aan hoe de S-Klasse Cabriolet er uit komt te zien.

Concurrentie

Met de Cabriolet erbij levert Mercedes zes varianten van de S-Klasse. Daarmee reageert de autobouwer op een merk als Bentley dat klanten bij de Duitsers wegsnoept. Met de Cabriolet heeft het concern nu een antwoord op de Continental GTC van Bentley. De S-Klasse Cabriolet staat volgend jaar in de showroom.