Nieuws/Binnenland
542715
Binnenland

Reddingsbrigade waarschuwt voor Poolse toestanden

'Breng schoolzwemmen terug'

Amsterdam - Reddingsbrigade Nederland maakt zich grote zorgen over de zwemvaardigheid van Nederlandse kinderen. ,,Als we de opgebouwde zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden", voorspelt directeur Raymond van Mourik.,,Daar zien we jaarlijks honderden drenkelingen, waaronder veel kinderen."

De waarschuwing van Van Mourik komt na het weekend waarin de 14-jarige Anouar uit Utrecht verdronk in de Maarsseveense Plassen. Hij was helaas niet de eerste zwemdode. Alleen dit jaar al verdronken in Nederland elf zwemmers in open water. In vijf gevallen was sprake van aantoonbaar gebrekkige zwemvaardigheid.

En het probleem wordt alleen maar groter. ,,Afnemende zwemvaardigheid is een trend die wij al jaren zien", zegt Van Mourik. ,,Evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen."

Allochtonen

De zwemvaardigheid van met name allochtone kinderen laat te wensen over. Dit staat te lezen in het rapport ‘Zwemmen in Nederland’ van het Mulier Instituut. Het percentage allochtone kinderen tussen zes en vijftien jaar zonder A-diploma is twee keer hoger dan onder autochtone kinderen. Vooral Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse kinderen hebben relatief vaak geen zwemdiploma.

Ook Anouar had naar verluidt geen zwemdiploma. Brahim Bourzik van het Landelijk Beraad Marokkanen roept ouders dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen. ,,Of je het leuk vindt of niet, Nederland is een waterland," zegt hij. ,,Wij zijn het verplicht aan onze kinderen om Nederlandse zwemcultuur eigen te maken."

Schoolzwemmen

Van Mourik van de Reddingsbrigade Nederland pleit op zijn beurt vurig voor herinvoering van het schoolzwemmen. Het percentage basisscholen dat kinderen naar het zwembad stuurt, is in vijfentwintig jaar tijd gigantisch gedaald. Van negentig procent in 1991 tot minder dan twintig procent nu.

Een zorgwekkende trend, meent Van Mourik. ,,De schoolomgeving is een hele goede, zo niet de beste plek om zwemvaardigheid te realiseren." Het probleem? Geld. “Bij het woord schoolzwemmen schiet iedereen altijd in een Pavlovreactie. Het zou allemaal te duur zijn, maar niemand maakt een plaatje voor de kosten anno 2015."