Nieuws/Binnenland
54275796
Binnenland

’Politie vindt martelkamers van onderwereld in zeecontainers’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

AMSTERDAM - De politie heeft onlangs in Brabant geprepareerde martelkamers gevonden in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. De kamers waren gemaakt in zeven bovengrondse zeecontainers.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Dat meldt NRC. De zeecontainers waren voorzien van handboeien aan het plafond, een vastgeschroefde stoel, vinger-handboeien en knipscharen. De politie denkt dat criminelen in de containers hun rivalen hebben gemarteld. De geprepareerde zeecontainers werden ontdekt tijdens een zoekactie in het Brabantse Wouwse Plantage.

In onderschepte conversaties spraken de verdachten over hun ’persoonlijke EBI’ (Extra Beveiligde Inrichting) en over methodes om te pijnigen.

Politie wil weinig kwijt

Dat onlangs zes verdachten zijn opgepakt na de ontdekking van zeven containers ingericht als martelkamer, wordt vrijdagavond niet door de politie bevestigd. Dit bracht het NRC eerder naar buiten. Zowel de politie Zeeland-West-Brabant als de landelijke eenheid geeft geen verdere informatie. Een woordvoerster bevestigt alleen dat de zaak verband houdt met de geheime chatdienst EncroChat. „Volgende week komt de politie met meer informatie naar buiten.”

Tijdens een internationaal onderzoek is de communicatie van criminelen gekraakt. EncroChat heeft geleid tot een schat aan mogelijk belastende informatie en ruim honderd arrestaties. Sinds begin april heeft de politie 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers van EncroChat kunnen lezen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd