Nieuws/Binnenland

Spreekstalmeester Wim Bohnenn stond naast Van der Laan tijdens ’pyamaatjes-uitspraak’

’Groot hart voor Ajax’

Door Mascha de Jong

AMSTERDAM - Spreekstalmeester Wim Bohnenn stond naast hem, toen burgemeester Eberhard van der Laan de legendarische uitspraak tegen Ajax-supporters deed ’Ik had al een seizoenskaart toen jullie nog in je pyjamaatjes naar Sesamstraat zaten te kijken’. Bohnenn: „Geen burgemeester heeft zoveel voor Ajax betekend als Van der Laan.”

De Master of Ceremony Wim Bohnenn is al decennialang betrokken bij de huldigingen van Ajax. Zo feliciteerde hij Ajax-coach Louis van Gaal in 1995 voor de historische Champions Leaguezege met burgemeester Schelto Patijn aan zijn zijde. Met Van der Laan vierde Wim Bohnenn tussen 2011 en 2014 vier landstitels van de Amsterdamse voetbalclub.

Nadat het in 2011 volledig escaleerde met wangedrag van de supporters op het Museumplein, besloot de burgemeester dat verdere huldigingen naar het tochtige P2 naast de Arena werden verbannen. Het kwam hem op hoongefluit te staan van de supportersschare. Bohnenn: „Die man bracht zo een ongelofelijke rust met zich mee. Hij ging het podium op en wist dat hij zou worden uitgefloten, maar hij zei dan laconiek: ’Er zijn ergere dingen, dit kan er wel bij’.

Betrokkenheid

Bohnenn is altijd onder de indruk geweest van Van der Laans betrokkenheid. „Maakte niet uit of het Ajax was of de Keizersrace.” Die laatste herinnering, 11 februari 2012, geeft Bohnenn, tevens organisator van het schaatsevenement op de Keizersgracht, een glimlach op het gezicht. „De Elfstedentocht was net twee dagen daarvoor definitief afgelast. Van der Laan belde op, wat we in de stad van plan waren. De Keizersrace was ook niet meer georganiseerd sinds 1997, dus het was onbekend terrein voor hem.”

„Ik weet niet meer waar hij zat, Van der Laan was op handelsmissie naar een of ander ver oord, maar hij liet zich tot in detail informeren over wat we gingen doen met de Keizersrace”, blikt Bohnenn terug. „Het mooie was, dat we het voordeel van de twijfel van hem kregen en toen het met 25.000 bezoekers een ongelofelijk volksfeest werd, was hij door de telefoon uitgelaten. Hij vond het geweldig dat Friesland het niet voor elkaar kreeg, maar wij wel. Ja, dan hoorde je ’m glunderen.”

„Iedereen noemt hem warm, maar ik weet werkelijk geen andere manier om hem te typeren”, is Bohnenn ontroerd door het nieuws dat Van der Laan is overleden. „Als ik hem bij Ajax tegen kwam en hij had even tijd, dan kreeg ik een hand en was hij altijd de eerste om te vragen hoe het ging. Dat vond ik mooi. Want zijn interesse was echt. Hij sloot altijd af met ’ik hoop dat we elkaar op het einde van het seizoen op het podium treffen, Wim’. Zijn Ajax-hart was groot.”

Wijziging

De naamswijziging van De ArenA naar Johan Cruijff Arena was volgens Bohnenn ook nooit tot stand gekomen zonder de burgemeester. „Hij heeft er nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar ik ben ervan overtuigd dat al die hindernissen die moesten worden genomen om het stadion te vernoemen naar Johan, door de burgemeester omver zijn geworpen.”

„Eberhard van der Laan was geen man, die riep wat hij allemaal deed, hij deed het gewoon. Hij heeft ook echt wel geluisterd naar de kritiek van de supporters op P2. Afgelopen seizoen was hij ook stellig dat een eventuele huldiging na de Europa Leaguefinale weer op het Museumplein moest plaatsvinden. Het is er uiteindelijk niet van gekomen omdat Ajax de finale van Manchester United verloor, maar het kijken naar de wedstrijd gebeurde wel met z’n allen op het Museumplein. Binnen een kwartier na het openen van de poorten kon er geen ziel meer bij. En iedereen besefte dat zij Van der Laan niet in de steek konden laten en dat het niet uit de hand mocht lopen. Het werd een groot feest.”

Lees meer over