Nieuws/Binnenland

Tornado richt ravage aan in polder

wieringerwerf - Een tornado heeft maandag een enorme ravage aangericht in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland. Vier woningen werden met de grond gelijk gemaakt, waaronder een complete boerderij. Bomen werden uit de grond gerukt, en het regende dakpannen en takken. Van sommige schuren staat enkel nog het geraamte overeind.

Boeren zijn inmiddels bij elkaar gekomen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen doen. Ook de brandweer is ter plaatse om assistentie te verlenen. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. De schade is evenwel gigantisch.

Weerdeskundigen spreken van een supercel: een sterke stijgstroom van warme lucht. Daaruit is in de buurt van de boerderij een tornado ontstaan met een draaikolk die de grond raakte. Woningen imploderen dan vanwege de sterke luchtdrukschommelingen.

Code geel

Zware onweersbuien met zware windstoten trokken ook over de rest van het land. Op veel plaatsen ontstond in korte tijd veel wateroverlast. Automobilisten hadden tijdens de avondspits last van het noodweer. Op veel wegen ontstond aquaplaning en reed het verkeer stapvoets. Niet alleen Noord-Holland maar ook het midden, oosten en noorden kregen te maken met de slechte weersomstandigheden. In Overijssel kwamen bij de brandweer meldingen van wateroverlast binnen uit onder meer Genemuiden, Zwolle en Hasselt.

Het KNMI had maandag voor het hele land code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. In de loop van maandagavond trokken de felle onweersbuien via het noorden het land uit. In de nacht van maandag op dinsdag kan het hier en daar nog regenen.

 

           

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");