Nieuws/Binnenland
543276
Binnenland

Emotionele column over verongelukt vriendje (13)

'Dromerige karakter werd verliefde Tommy-Boy fataal'

KORTENHOEF - De 13-jarige Tom is afgelopen weekend om het leven gekomen bij een aanrijding in Bussum, waardoor de wereld van zijn vriend Tom Cornelissen instortte. Hij schreef een indrukwekkende column over 'Tommy-Boy', die net verliefd was. ,,Dat dromerige karakter heeft hem uiteindelijk de das om gedaan."

De 21-jarige columnist Cornelissen had een bijzondere vriendschap met de tiener die ook Tom heet en als een broertje voor hem was. Totdat een dramatisch ongeluk een einde aan het leven van de tiener maakte. Cornelissen besloot een column te schrijven ter nagedachtenis aan zijn vriend, maar ook om mensen beter bewust te maken van het gevaar in het verkeer.

Geschept

Cornelissen schrijft over het noodlot dat zaterdag toesloeg. ,,12:39. Ik loop in Hilversum en de telefoon gaat. Een van mijn beste vrienden belt me op. Huilend. ‘Tommy-Boy is geschept door een auto en wordt gereanimeerd in de ambulance. Ik ga naar het AMC, kun jij thuis kaarsjes branden. Het komt allemaal goed, het is een sterke jongen’."

Helaas kwam het niet meer goed met Tommy-Boy, beschrijft Cornelissen. ,,23.05. Met vrienden en familie zitten we in de wachtkamer van het AMC. De vriend, over wie ik het net had loopt de wachtkamer in en spreekt de volgende woorden. ‘Om twee minuten voor elf is Tommy-Boy overleden aan de gevolgen van de klap’. Mijn wereld is gestopt."

Vakantieliefde

Volgens Cornelissen was Tommy-Boy een dromerige jongen. ,,Hij was een dromer, redde het op de middelbare school, maar was vooral bezig met de andere dingen in het leven. Anderhalve week geleden belde Tommy-Boy mij op vanuit Parijs. Hij vertelde vol trots dat hij zijn eerste kus gehad had, eentje met tong. En lekker dat het was. Mijn lichaam was vervuld van vreugde. Ik zei hem dat ik een pakje condooms zou kopen in zijn maat, mits ze ze zo klein verkopen. Er werd gelachen en we hingen op."

,,Dat dromerige karakter heeft hem uiteindelijk de das om gedaan. Met z’n hoofd waarschijnlijk bij z’n vakantieliefde fietste hij vanuit het bos om nog geen twaalf uur later niet meer onder ons te zijn. De bestuurster heeft hem als een hert uit het bos zien rijden en kon niets meer doen."

Waarschuwen

De columnist wil met zijn indrukwekkende eerbetoon niet alleen zijn vriend herdenken, maar verkeersdeelnemers ook wat bewuster maken van de gevaren op de weg. ,,Ik betrap mijzelf er zo nu en dan op dat ik terwijl ik rijd tóch even op m’n telefoon kijk. Of tóch even bel via de speaker. Ik zie veel mensen bellen met de telefoon aan hun oor. Gisteren is het mij weer duidelijk geworden hoe gevaarlijk auto’s zijn. In die seconde dat ík niet op zit te letten kan ik ook iemand raken. Ik blijf van mijn telefoon af en hoop dat u hetzelfde doet.

De familie van Tommy-Boy hoopt dat de column vaak gedeeld wordt om zo de gevaren onder de aandacht te brengen. En Tommy-Boy had altijd gewild dat Cornelissen eens een column over hem zou schrijven. ,,Hij vroeg met enige regelmaat (iedere week) wanneer ik nou eens over hem zou gaan schrijven. Deze is voor jou lieve Tom, rust zacht kanjer."