Nieuws/Binnenland
543405
Binnenland

Kamer hekelt communicatie geheime diensten

'Deel informatie in strijd tegen terreur'

Den Haag - De inlichtingendiensten in Europa moeten beter samenwerken in strijd tegen terrorisme. Dat is de teneur van de reacties in de Tweede Kamer op de verijdelde aanslag in de Thalys.

„We zijn dankzij een paar dappere meneren door het oog van de naald gekropen”, zegt PvdA-Kamerlid Recourt. „Dan realiseer je je weer wat de zwakke schakel is in de inlichtingenketen. Deze man was in het vizier van de Franse inlichtingendienst. Toch zat hij gewapend in België in de trein.”

„Er wordt gewoon niet goed samengewerkt tegen terroristen”, zegt SP-Kamerlid Van Raak. „Bij alle aanslagen van de laatste tijd in Europa zie je dat de daders in het vizier van een veiligheidsdienst waren en dat ze toch hun gang konden gaan. Er is een cultuuromslag nodig bij de veiligheidsdiensten, zodat ze meer informatie met elkaar gaan delen.”

Cultuur

Dat past niet in de cultuur van de diensten, zegt Recourt. „En wat helemaal niet past is dat regeringen elkaar aanspreken op fouten. Maar dat moet wel gebeuren.” Ook het CDA vindt dat inlichtingendiensten vaker informatie over verdachten moeten delen. De diensten moeten dan wel over voldoende capaciteit en instrumenten beschikken om hun werk adequaat te doen.

„Heel zorgelijk dat de communicatie tussen de diensten hier opnieuw te wensen overliet”, zegt CU-Kamerlid Segers. „We zagen het eerder bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De verijdelde aanslag in de Thalys laat zien dat het veel effectiever is om terroristen te schaduwen en uit te schakelen dan om in alle treinen agenten mee te laten reizen.”

De VVD sluit zich daarbij aan. „Je moet niet de illusie hebben dat je dit volledig kunt uitbannen”, zegt Kamerlid Tellegen. „Dan zet je extra beveiligers in op de trein en dan gebeurt er iets op een markt. En wat doe je dan?”

Laks

PVV-leider Wilders ziet dat wat anders. Hij vindt dat het kabinet laks is en juist moet zorgen voor betere beveiliging van treinstations, winkelcentra en andere publieke, drukke plekken, luchthaven Schiphol. Hij wijst erop dat de meeste Syrië-gangers hier als ’tikkende tijdbommen’ vrij rondlopen. „De veiligheid van onze bevolking staat op het spel.” De PVV wil dat de Kamer deze week – het is nog reces – over de aanslag debatteert. „Als er ooit een reden was om geen dag meer te wachten met het debat, dan is het nu wel.”

Coalitiepartijen VVD en PvdA wijzen erop dat er begin september al een debat gepland stond over terrorisme. Ze willen daar met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) ’breder’ over het onderwerp praten dan alleen over de voorkomen aanslag in de Franse trein.

Lees meer:- Treinreizigers laten zich niet bang maken- 'We moeten terroristen voor zijn'