Nieuws/Buitenland
543439161
Buitenland

Santokhi gekozen tot president Suriname, Brunswijk vicepresident

Chan Santokhi.

Chan Santokhi.

PARAMARIBO - Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn met algemene stemmen gekozen tot respectievelijk president en vicepresident van Suriname. Dat gebeurde in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname. Ze worden donderdag geïnstalleerd.

Chan Santokhi.

Chan Santokhi.

Het was al vrijwel zeker dat beide kandidaten zonder problemen zouden worden gekozen. Zij waren de enige kandidaten. De grootste oppositiepartij, de NDP van vertrekkend president Desi Bouterse, had de afgelopen dagen al duidelijk gemaakt dat zij geen kandidaten voor zou stellen.

De vergadering werd geopend door Ronnie Brunswijk in zijn functie van voorzitter van het parlement. Omdat hij zelf kandidaat was voor het vicepresidentschap gaf hij de voorzittershamer tijdelijk over aan de waarnemend voorzitter van de assemblée.

Vanuit de Surinaamse samenleving kwam kritiek op het kandidaatschap van Brunswijk. Hij is in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel en wordt gezocht door Interpol.

Nu Brunswijk desondanks is gekozen als vicepresident zal hij zijn voorzitterschap van het parlement neerleggen. Zijn ABOP-partijgenoot Marinus Bee neemt die taak over.

Bouterse was ook aanwezig bij de vergadering. Hij feliciteerde Santokhi en Brunswijk met hun verkiezing en zegde zijn medewerking toe. ’’Als u mij nodig hebt, weet u me te vinden”, aldus Bouterse.