Nieuws/Binnenland
543625
Binnenland

Van der Laan boos op Gario

AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Van der Laan is boos op activist Quinsy Gario, die vorige week suggereerde dat de gemeente de jaarlijkse herdenking van Kerwin Duinmeijer had afgelast vanwege Sail. "Grote onzin," aldus de burgemeester.

Kerwin Duinmeijer kwam 32 jaar geleden om door racisitsch geweld. Donderdag werd zijn dood herdacht in het Vondelpark, maar pas na bemiddeling van de gemeente.

Vorige week twitterde activist Gario dat Amsterdam de herdenking had afgelast vanwege Sail. "Money over black lives," schreef hij erbij. Volgens de burgemeester was er echter helemaal geen aanvraag voor een herdenking.

 

In de zomer van #MitchHenriquez gooit @AmsterdamNL er een schepje bovenop door de #Kerwin herdenking te dwarsbomen. #InstitutioneelRracisme — Quinsy Gario (@quinsyg) August 14, 2015

"Ze hebben dit jaar zelf gedacht dat er weinig belangstelling zou zijn vanwege Sail, wij hadden er niets mee te maken. Sterker nog, wij hadden al een plek gereserveerd op De Dam en in het Vondelpark, maar hij is nooit aangevraagd," zegt een geagiteerde Van der Laan tegen AT5.

De gemeente heeft vervolgens zelf het initaitief genomen om alsnog iets te organiseren. Dat resulteerde in de bijeenkomst in het Vondelpark.

Ook een andere tweet waarin Gario een verband legt met de dood van Mitch Henriquez eerder dit jaar in Den Haag wekt woede bij de burgemeester. "Hij legt een verbinding met die arme man, die in Den Haag gestikt is bij die arrestatie, Mitch Henriquez, hij legt een verband met institutioneel racisme. Hij zag kennelijk weer een kans, om ons, ik zou bijna zeggen, zwart te maken. Ik vind dat hij ons moet behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden, namelijk eerlijk. En daar is hij hier echt in verzuim gebleven."

 

In de zomer van #MitchHenriquez gooit @AmsterdamNL er een schepje bovenop door de #Kerwin herdenking te dwarsbomen. #InstitutioneelRracisme — Quinsy Gario (@quinsyg) August 14, 2015

In latere tweets kwam Gario nog terug op de zaak en liet hij weten "de verkeerde conclusie" te hebben getrokken. Desondanks is voor de burgemeester de kous daarmee niet af. "Dit krijgt wel een staartje voor hem want ik vind dat je zo niet moet omgaan met elkaar. We gaan dit keurig op een rijtje zetten zodat mensen zelf hun oordeel kunnen vellen over hoe wild zijn beschuldigingen soms zijn," zegt hij tegen de stadszender.