Nieuws/Buitenland
54381823
Buitenland

Naast corona heeft Hongkong ook last van gevaarlijke gist

HONGKONG - Naast het coronavirus heeft Hongkong ook last van een uitbraak van een andere ziekmaker, namelijk Candida auris, een soort schimmel die groeit als gist. De gist kan in veel gevallen dodelijk zijn en is resistent voor veel schimmeldodende middelen.

De infecties zijn opgedoken in de publieke ziekenhuizen en bejaardenhuizen van de stad, meldt de South China Morning Post. Raymond Lai van de koepelorganisatie van ziekenhuizen in Hongkong noemt de uitbraak zorgwekkend. Dit jaar is er bij 136 mensen een infectie met Candida auris vastgesteld. In heel 2019 ging het om 20 gevallen.

Mensen die een infectie hebben opgelopen, hebben een overlijdenskans van tussen de 30 en 60 procent, afhankelijk van waar de infectie zit. Hoeveel mensen aan de gevolgen van de gist in Hongkong zijn overleden, is niet bekend.

„We hopen de gist in de ziekenhuizen en bejaardentehuizen te bestrijden, zodat deze niet wordt verspreid naar de gemeenschap”, aldus Lai. Volgens hem kan de gist zich momenteel gemakkelijk verspreiden doordat isoleerkamers in ziekenhuizen vanwege het coronavirus veelal bezet zijn. Patiënten met Candida auris blijven daardoor in ruimtes met andere patiënten liggen.