Nieuws/Buitenland
543870
Buitenland

'Nazitrein vergelijkbaar met Titanic'

WROCLAW - Geschiedkundigen reageren verheugd op de mogelijke vondst van een nazitrein vol geroofd goud. „Er wordt sinds jaren naar de legendarische trein gezocht!" Als de trein daadwerkelijk wordt gevonden, is de betekenis van de vondst vergelijkbaar met die van de Titanic.

Twee schatzoekers zijn de buit van hun leven op het spoor. Nabij het Poolse Wroclaw vermoeden ze de locatie van een 150 meter lange pantsertrein van de nazi’s, vol beladen met driehonderd ton geroofd goud. Die zou in een onderaardse, afgesloten tunnel staan. Het duo heeft bij de autoriteiten een vergunning aangevraagd om te graven en eist tien procent vindersloon. Pas daarna willen ze de precieze plek van hun vondst bekend maken.

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog transporteerden de nationaal-socialisten, bang voor het oprukkende Russische Rode Leger, hun geroofde buit uit Oost-Europa richting Berlijn. Tussen de steden Wroclaw, dat toen nog Duits was en Breslau heette, en Walbrzych, het toenmalige Waldenburg, poogden ze de bovengenoemde schat te verstoppen.

Legendarisch

„Er wordt sinds jaren naar de legendarische trein gezocht", erkent de lokale geschiedkundige Joanna Lamperska op de Poolse tv. „Het zou een ongelofelijke ontdekking zijn. Niemand heeft de trein ooit kunnen vinden." Advocaat Jaroslaw Chmielewski zei tegen een lokale zender: „Deze vondst is van wereldwijde betekenis, vergelijkbaar met de Titanic."

Van de toenmalige Nazi-partijleider van Breslau, Karl Hanke, een vertrouweling van propagandaminister Joseph Goebbels, wordt overigens vermoed dat hij een deel van de goudschat gestolen heeft.

Zwitserland

Uit de annalen is bekend dat de toenmalige Rijksbank tussen 1939 en 1945 circa vierhonderd ton goud aan de Zwitserse nationale bank en particuliere geldhuizen in Zürich en Geneve verkocht. Dat leverde zo’n 1,7 miljard Zwitserse Franken op. In april 1945 vonden de Amerikanen in een zoutmijn in Thüringen 220 ton goud, vooral staven, maar ook zakken vol met kronen, afkomstig uit het gebit van in de vernietigingskampen vermoorde joden.