Nieuws
544056
Nieuws

China laat het Damrak zinken

Evenals gisteren ging de AEX vandaag stevig onderuit. Beleggers verkochten massaal aandelen door zorgen over China en de olieprijzen. Boskalis en Ahold onttrokken zich aan het negatieve sentiment, dankzij meevallende kwartaalcijfers.

De AEX sloot 2,2% lager op 459,2 punten. De AMX zakte 1,6% naar 665,3 punten.

Elders in Europa gingen de beurzen ook hard onderuit. Parijs en Frankfurt verloren 2,1% respectievelijk 2,3%.

Vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fintessa schrijft de aanhoudend slechte beursstemming vooral toe aan de onzekerheid over China. ,,Niemand weet precies hoe de situatie daar is, aangezien de Chinese cijfers niet 100% betrouwbaar zijn. Dat de Chinese overheid de beurs al maandenlang met kunst- en vliegwerk steunt, geeft te denken en maakt beleggers kopschuw."

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING vult aan. ,,De zorgen over een groeivertraging in China vertalen zich in een daling van de grondstoffenprijzen. En dit zorgt weer voor een lagere economische groei in andere opkomende markten. Ik heb overigens niet het idee dat China uit is op een valutaoorlog. Een verdere devaluatie van de renmindi zorgt voor een veel grotere kapitaaluitstroom en dat kan het land niet gebruiken."

Wiersma wijst er bovendien op dat beleggers in de ban zijn van een aanstaande renteverhoging in de VS. ,,Afgaande op de notulen van de Fed denk ik zelf niet dat deze al in september komt. Te meer, omdat de grondstofprijzen sinds de laatste beleidsvergadering verder zijn weggezakt. Op lange termijn is een renteverhoging overigens niet slecht, omdat het goedkope geld nu onrendabele bedrijven in stand houdt."

Nijkamp sluit bepaald niet uit dat het beursklimaat de komende weken slecht blijft. ,,Augustus en september zijn immers traditioneel de slechtste maanden van het jaar. In oktober kan dan een herstel inzetten. De vooruitzichten voor aandelen blijven op lange termijn namelijk positief."

Volgens Wiersma hangt veel af van de macrocijfers en de grondstoffenprijzen. ,,Een herstel van de prijzen van grondstoffen en zeker ook van olie kan voor een beter beursklimaat zorgen. Voorlopig ziet het er wel naar uit dat de volatiliteit hoog blijft."

Boskalis wint door sterke cijfers

Bij de hoofdfondsen eindigde kabelmaatschappij Altice met een min van 5,8% onderaan. Eerder dit jaar was de overnamemachine nog enorm in trek, maar nu maken beleggers zich zorgen over de enorme schuldenlast.

Verzekeraar Delta Lloyd en speciaalchemiebedrijf DSM volgden met minnen van 4% respectievelijk 3,9%.

Maritiem dienstverlener Boskalis blonk met een plus van 8,8% uit, doordat de nettowinst in het eerste halfjaar veel hoger uitviel dan analisten hadden voorzien.

Ahold won 2,1%, in reactie op meevallende cijfers over het tweede kwartaal. SNS Securities zag aanleiding het advies naar 'kopen' op te trekken.

ArcelorMittal hield zich goed staande, geholpen door de scherpe daling van de Kazachstaanse valuta. De staalproducent zou bovendien een nieuwe kosteningreep willen doorvoeren

Grootste daler bij de middelgrote fondsen was Fagron met een verlies van 7,9%. Sinds de publicatie van tegenvallende halfjaarcijfers vorige week staat de toeleverancier aan de medische sector fors onder druk.

Bouwbedrijf Bam publiceerde een meevallende halfjaarwinst en knalde 8,9% omhoog.

Grandvision won 4,3% op mooie kwartaalcijfers. ING, Rabobank en Theodoor Gilissen herhaalden hun koopadviezen voor de optiekketen.

Na de stevige tik gisteren in reactie op tegenvallende halfjaarcijfers verloor smallcap Heijmans nog eens 14,8%.

Beleggers straften de zwakke cijfers van automatiseerder Ordina met een koersverlies van 11,8% af.

ICT Automatisering kwam met betere cijfers naar buiten, maar zag zijn koers door het slechte beursklimaat niettemin met 2,3% dalen.

De producent van elektromagnetische componenten Kendrion voldeed niet geheel aan de verwachtingen en verloor 1,9%.

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie