Nieuws/Buitenland
544119
Buitenland

'Tsipras kondigt verkiezingen aan'

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigt later donderdag zeer waarschijnlijk aan dat er vervroegde verkiezingen komen. Volgens de publieke omroep ERT zouden die op 13 of 20 september worden gehouden, of anders begin oktober.

Tsipras moet flink bezuinigen en hervormen om de noodsteun te krijgen die Griekenland nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Maar daar is veel verzet tegen in zijn eigen Syriza-partij. Met de verkiezingen wil Tsipras afrekenen met die rebellen en een nieuw mandaat krijgen voor zijn maatregelen, aldus Griekse media.

Als Tsipras inderdaad verkiezingen uitschrijft, moet hij van de grondwet terugtreden. Een opperrechter zou dan een interim-regering gaan leiden.

Minister van Financiën Euklides Tsakalotos had de gang naar de stembus al laten doorschemeren. „De verkiezingen komen, zo hoor ik”, zei de geboren Rotterdammer donderdagochtend in het parlement.

Tsipras sloot onlangs een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Dankzij de oppositie stemde het parlement ermee in, maar veel partijgenoten van Tsipras stemden tegen. In feite was Tsipras zijn meerderheid kwijt.