Nieuws/Buitenland
544130442
Buitenland

Spaanse premier Sánchez kondigt noodtoestand om corona af tot mei 2021

MADRID - Maar liefst ruim een half jaar: zolang wil de Spaanse premier Pedro Sánchez dat de tweede Staat van Alarm, een soort noodtoestand maar dan één stapje lichter, gaat duren: tot 9 mei. „We leven in een extreme situatie”, zei Sánchez. „We vragen dan ook bijzondere steun van iedereen om deze tweede golf te beteugelen.”

Met het uitroepen van de Staat van Alarm komt Sánchez tegemoet aan de roep van twaalf regio’s die om de tweede golf te bestrijden een avondklok willen instellen: een bevoegdheid die normaal alleen bij de landelijke regering ligt.

Sánchez zei meteen dat er een landelijke ’toque de queda’ (avondklok) voor het hele land komt. Van 23 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends moeten álle Spanjaarden binnenblijven. Regio’s mogen de avondklok nog wel een uur eerder of later instellen maar ze mogen hem niet schrappen.

Met de nieuwe maatregelen hebben de regio’s ook de mogelijkheid hun grondgebied ’op slot’ te gooien: niemand mag dan de regio in of uit – zoals dat nu ook in Madrid het geval is - tenzij dat voor bijvoorbeeld werk of een doktersbezoek is. In het hele land worden ook de bijeenkomsten beperkt tot maximaal zes mensen.

Moet nog langs parlement

Deze nieuwe Staat van Alarm en de duur ervan moeten nog wel worden goedgekeurd door het parlement. Rechtse partijen verzetten zich voor de zomer tijdens de ’eerste golf’ uiteindelijk ook met succes tegen de duur van de Staat van Alarm – die in maart werd ingesteld voor vijftien dagen en zes keer werd verlengd en uiteindelijk op 19 juni afliep.

Er is één uitzondering: de Canarische Eilanden – waar het aantal besmettingen veel lager ligt dan in de rest van het land. Door hier minder streng op te treden hoopt de regering nog iets van het toeristische winterseizoen daar te redden. Spanje heeft inmiddels 1 miljoen geregistreerde besmettingen – maar volgens Sánchez zijn dat er in werkelijkheid zeker drie miljoen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd