Nieuws/Binnenland
544264119
Binnenland

Aantal coronabesmettingen boven het gemiddelde, minder patiënten in ziekenhuis

Archieffoto ter illustratie

Archieffoto ter illustratie

ZEIST - Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4470 positieve testen per etmaal. Dat gemiddelde begint de laatste tijd wat stabieler te worden. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.

Archieffoto ter illustratie

Archieffoto ter illustratie

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1370 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een heel klein beetje, van 539 naar 541. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen, tegen 198 op donderdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 213 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling. Ook dat gemiddelde is redelijk stabiel, al ongeveer een maand schommelt het aantal opnames rond de 200.

Amsterdam telde het hoogste aantal positieve tests. In de hoofdstad werd het virus bij 224 inwoners vastgesteld. Rotterdam telt 147 nieuwe gevallen en Den Haag 131. Daarna volgen Zaanstad (77) en Tilburg (76). De gemeenten Utrecht en Oss telden beide 73 bevestigde besmettingen.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 32. Dat is het laagste aantal op een vrijdag sinds 16 oktober.

Reproductiegetal daalt licht

Het coronavirus verspreidt zich minder snel. Het reproductiegetal is vrijdag gedaald van 1,14 naar 1,04. Dat betekent dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen besmet. Bij een getal van 1 blijft de uitbraak redelijk stabiel. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe sneller het virus zich verspreidt.