Nieuws/Binnenland
544266
Binnenland

'Overwerken funest voor gezondheid'

Wie regelmatig overwerkt, loopt een verhoogd risico op een beroerte of coronaire hartziekten. Tot die conclusie komen wetenschappers van het University College London.

Het onderzoeksteam analyseerde 17 eerder gepubliceerde studies onder bijna 530.000 mannen en vrouwen die gemiddeld ruim zeven jaar werden gevolgd.

Stress

Wat bleek? Mensen die regelmatig werkweken van 55 uur of meer maken, hebben maar liefst 33% meer kans op een beroerte vergeleken met mensen die 40 uur of minder werken. Maar dat is niet alles. Wie regelmatig fanatiek overwerkt loopt daarnaast ook nog eens 13% meer risico op coronaire hartziekten: aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders. De onderzoekers vermoeden dat stress en lang zitten de oorzaak kunnen zijn.

Het gevonden verband bleef overeind, ook als gecontroleerd werd voor de effecten van roken, alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Tussen mannen en vrouwen werden geen verschillen vastgesteld.

Van alle landen die zijn aangesloten bij de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) heeft Nederland overigens het laagste percentage mensen dat wekelijks meer dan 50 uur werkt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.