Nieuws/Binnenland
5444226
Binnenland

De Jonge: vertraging inentingen door leveringsproblemen Janssen

Den Haag - Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat de leveringsproblemen van het Janssen-vaccin gevolgen zullen hebben voor de snelheid van de inentingen in juni. „Ik ga ervan uit dat het een implicatie zal hebben voor het moment waarop iedereen die eerste prik zal hebben gekregen.” Hoeveel vertraging dat zal zijn, kon de demissionair minister vrijdagochtend nog niet zeggen. Hij komt er vrijdagavond op terug.

De minister ging ervan uit dat Janssen in het tweede kwartaal 3 miljoen vaccins zou leveren. Het merendeel, 2 miljoen vaccins, zou in juni worden geleverd. Maar door allerlei tegenvallers begint dat aantal wel erg ver van de afspraken in het contract af te raken, aldus De Jonge. Hoeveel er nu precies wordt geleverd, is het ministerie nog aan het uitrekenen.

Tot dusver hadden er dus al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo’n 313.000 prikken. De verwachte leveringen tot en met 20 juni op het dashboard, die volgens het ministerie nog wel met veel onzekerheid zijn omgeven, komen in totaal uit op nog geen 1,2 miljoen.

De Jonge streefde ernaar dat iedereen boven de achttien jaar die dat wil, begin juli een eerste prik moet hebben gehad. Van het Janssen-vaccin is overigens maar één prik nodig. Bij de andere vaccins moeten twee prikken worden gegeven, met een interval van enkele weken.

Vrijdagavond geven premier Mark Rutte en De Jonge weer een persconferentie over corona en de versoepelingen.