Nieuws/Binnenland

SAIL

Sail krijgt speciale vluchtelingenboot

Een groep kunstenaars is aanwezig op de Sail-manifestatie met een speciale ,vluchtelingenboot´, om zo aandacht te vragen voor ontheemden die over water proberen vrijheid en een betere toekomst te bereiken. ‘De lijn tussen verdriet en plezier op het water is dun’, aldus een van de kunstenaars.

De boot is speciaal voor SAIL gemaakt en vraagt aandacht voor de bootvluchtelingenproblemen over de Middellandse Zee waarover de media momenteel dagelijks berichten.  Het vaartuig is bedekt met een combinatie van schilderwerk en digitaal bewerkte bootvluchtelingenfoto’s van het Rode Kruis.

Stapsgewijs

De kunstboot is drie meter lang en ongeveer even hoog. De constructie van het kunstwerk is zo gemaakt dat het stapsgewijs op land voortgeduwd kan worden op voetganger-gebieden. Het kunstwerk gaat dus rollen, en ‘voor anker’ stilstaan, maar niet echt varen. De boot is te zien in de buurt van het Amsterdamse Eye Filmmuseum.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is blij met de actie van de kunstzinnige initiatiefnemers. De hulporganisatie is op dit moment onvoldoende in staat om de noodzakelijk hulp te kunnen bieden, terwijl de stroom vluchtelingen naar Europa maar blijft toenemen.

Bootvluchtelingen

Passanten van het kunstwerk worden tijdens SAIL middels een leaflet geattendeerd op de bootvluchtelingen-problematiek en gevraagd bij te dragen aan een speciale Rode Kruis-geldinzamelactie voor meer hulp aan bootvluchtelingen.

Waardering

Directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis: ,,Ik heb  waardering voor de betrokkenheid van de kunstenaars om aandacht te vragen voor deze situatie.’'