Nieuws
544701
Nieuws

`Plastic Soupermarket´

Supermarkt van afval uit het IJ

Tijdens de Sail verrijst er in de Amsterdamse Tolhuistuin een supermarkt volledig opgetrokken en gevuld met afval uit het IJ. Bezoekers kunnen met een boodschappenmandje aan de arm aanschouwen wat er zoal in het IJ te halen valt.

Wereldwijd wordt maar vijf procent van al het plastic gerecycled. De rest eindigt in de verbrandingsoven, op een stortplaats of in onze wateren. Om daar de aandacht op te vestigen, bouwden kunstenaars McCurdy en Hansky (die samen kunstnaarsduo Dirty Beach vormen) op uitnodiging van de Plastic Soup Foundation (PSF) de ´Plastic Soupermarket´.

Aanbiedingen en jingles

Op het eerste gezicht lijkt het een supermarkt als alle andere. Gecontroleerde verlichting, een duidelijke winkelroute, toonaangevende lay-out, verleidelijke aanbiedingen en jingles. Alle producten in de schappen zijn opnieuw gelabeld met voor de consument herkenbare merken zoals Bang Tidy of Eau so Transparant, gevonden tussen de basaltblokken langs het IJ.

Eerder bouwde het kunstenaarsduo uit Brighton al twee vergelijkbare supermarkten van afgedankte items van Engelse stranden onder de vlag ‘TruCost Super M-Art’.

“We vinden het belangrijk om het publiek van Sail er bewust van te maken wat er onder en rondom al die prachtige monumentale schepen plaats vindt. We zijn blij dat je inmiddels kunt zwemmen in de Amsterdamse grachten, maar als je ziet wat er in windhoeken, aan de wal en onder steigers blijft hangen, zwem je liever met je neus en mond dicht”, zegt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation.

 

Info: ‘Plastic Soupermarket’:

Wanneer:

9 augustus van 16:00-21:00 uur (opening voor genodigden tot 19:00, daarna open voor publiek)


20 t/m 23 augustus van 12:00-21:00 uur

Waar:

Tolhuistuin, Tuinzaal, IJ promenade 2, Amsterdam