Nieuws
544838
Nieuws

AEX troeft Europa af met ING

Beleggers in ING gingen dinsdag, met die in verzekeraars, met stevige winst huiswaarts in de AEX. Het Damrak troefde Europa af. Ook Altice was sterk, terwijl midkapper TKH de klap in de ochtend niet te boven kwam vanwege tegenvallende halfjaarcijfers. Imtech werd precies €0,10 waard.

De AEX-index sloot 1% hoger op 479,01 punten. De Midkap-index sloot met 0,2% winst bij 686,73 punten.

Amsterdam vormde een uitzondering. De meeste overige Europese presteerden slechter. Parijs zakten 0,3%, Frankfurt zakte 0,2% en Londen raakte 0,2% kwijt.

Wall Street stond op licht verlies op zwakker dan verwachte cijfers van Walmart en een $5,5 miljard kwartaalverlies bij United States Postal Home Depot stelde de verwachtingen voor dit jaar opwaarts bij, en boekte een 4,3% hogere kwartaalomzet van $24,8 miljard, bij 9% meer nettowinst op jaarbasis.

In Azië was de stemming vanochtend bedrukt, met een min van 0,3% voor de Japanse Nikkei-index. De Shanghai-index, de graadmeter voor de binnenlandse Chinese markt, sloot 6,2% lager.

,,De zorgen om Griekenland zijn, deels ten onrechte, naar de achtergrond gegaan. Ook in China is de correctie nog lang niet voorbij'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Vermogensbeheer.

,,Het leidt tot minder uitgaven van Aziatische consumenten, minder autoverkopen, dat raakt Europa.'' Smit is daarom somber gestemd over de nabije toekomst van de AEX. ,,Die zal eerst naar 455 punten teruggaan door de correcties wereldwijd, vandaaruit verwacht ik weer dat er opwaarts wat mogelijk is. Het is geen makkelijk tijd. De Duitse beurzen worden flink geraakt door de Griekse en Chinese problemen, daarin gaan wij toch een beetje mee.''

In de ochtend werd bekend dat de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal met 1,6% is gekrompen. In Europa deden beleggers het rustig aan. De inflatie in het VK is in juli op 0,1% uitgekomen. Beleggers reageerden licht positief op deze data. Ze waren vooral in afwachting van de notulen van de laatste vergadering van de Fed, die morgenavond naar buiten komen.

De euro stond 0,1% lager bij $1,10656. Brentolie verloor 0,6% bij $48,46 per vat.

,,China kreeg steeds meer gewicht. Wall Street sloot maandagavond nog redelijk af, maar de terugval van China zette de beurzen meteen weer in het rood'', aldus Emiel Cardon van Rabobank. ,,Met sterk wisselende macrocijfers in Europa en de VS is het beeld erg gemengd voor beleggers.''

Shell verliest terrein

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging ING in de namiddag nog overtuigender aan kop met 3,1% winst. Volgens handelaren is sprake van een inhaalslag. ,,Het aandeel heeft afgelopen onder druk gelegen.'' Vanochtend zette Rabobank ING op zijn 'conviction list'. Het verwacht betere resultaten, maar bovendien speelt de mogelijke verkoop van een deelbelang in verzekeraar NN mee, net als het afzien van de overname van een Turks onderdeel van HSBC.

Chipmachinemaker ASML behield zijn winst en stond op 1,4% toename. Technologieaandelen behoren tot de best presterende in de Eurostoxx600.

De zakkende olieprijs raakte zwaargewicht Shell, dat 0,7% kwijtraakte. Ook ArcelorMittal verloor terrein (-0,9%) op de vertragende Chinese economie die beleggingen in alle grondstoffen aantastte.

Verzekeraars herstelden: Delta Lloyd won eerst ruim 1% maar sloot een fractie hoger, Aegon steeg 2,9% en NN steeg met 0,9%. De sterke koersdaling bij Delta Lloyd in de afgelopen dagen heeft de Amerikaanse bank Morgan Stanley aangegrepen om het advies tot houden op te trekken. Smit: ,,Beleggers zien dat een dergelijke afstraffing wel genoeg is geweest, omdat Delta Lloyd onderliggend een voldoende sterke verzekeraar is.''

Kabelmaatschappij Altice pakte er2,9% bij, na een koopadvies van de Britse bank HSBC.

Ahold noteerde 2,1% hoger.

TKH valt tegen

Midkapper TKH kwam met tegenvallende halfjaarcijfers en verloor 4,1% bij de slotbel.

IMCD verloor 1,9%. Rabobank verhoogde het koersdoel voor IMCD van €36,00 naar €37,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Aperam ging net als ArcelorMittal achteruit, met 1,9%.

De Amerikaanse bank Jefferies plakte een koersdoel van €73 op Galapagos. Het in de afgelopen maanden toch al fors gestegen biotechnologiebedrijf klom hierop 8,4%. NSI volgde met 3,7% winst.

SBM Offshore verloor 1,3%, zijn partner de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras wacht mogelijk een boete van €1,4 miljard in een rechtszaak in de Verenigde Staten. UBS vergrootte zijn belang in het fonds.

Bij Fagron cashte de topman Ger van Jeveren afgelopen tijd met de verkoop van eigen aandelen, om nu weer voor €1 miljoen bij te kopen. In reactie verkochten beleggers het aandeel tot 2,5% winst.

Smallcap Brunel won 1,4%. ING verlaagde het koersdoel tot €18,50 in reactie op de vorige week gepubliceerde tegenvallende kwartaalcijfers, maar handhaafde het koopadvies voor de detacheerder.

Heijmans boog een halfjaarverlies om in winst maar verloor bij de slotbel 0,3% bij presentatie van zijn cijfers met €860 miljoen omzet (2014: €823 miljoen). Volgens KBC Securities is 2015 het keerpunt voor de bouwer.

Het op de lokale markt genoteerde AND verloor 4,7%. De maker van digitale kaarten rapporteerde over het eerste halfjaar een stevige winstdaling. Uitgever Brill steeg eerst met 4,7% om uiteindelijk 1,1% winst over te houden.

Het naar het strafbankje verbannen Imtech zakte 16,7%, en kwam op tien cent per aandeel uit. Branchegenoten tonen veel interesse in onderdelen van de failliete technische dienstverlener.

Wat zijn uw favoriete aandelen? Meld ze aan en word beursgoeroe op DFT.nl