Nieuws/Buitenland
544884
Buitenland

Gepensioneerden haken af

Japan heeft $28 miljard steun nodig voor groei

Japan, de op twee na grootste economie in de wereld, heeft een injectie ter waarde van $28 miljard nodig om zijn consumptie aan te jagen en verdere krimp te voorkomen.

Dat bedrag noemt Etsuro Honda, een van de belangrijkste economisch adiviseurs van premier Abe. ,,Huishoudens voelen dat hun inkomsten zijn afgenomen'', aldus Honda tegenover Bloomberg.

De opmerkingen kunnen worden gelezen als kritiek op het beleid van Abe. Zijn kabinet kwam eerder met een belastingverhoging, naast een serie ondersteuningen van de financiële markten om Japan weer op de rit te krijgen.

Stijgende voedselprijzen

Het negatieve effect van die belastingverhoging is volgens Honda - al jarenlang bevriend met Abe - aan het afnemen, maar daar staat te weinig loonsverhoging tegenover om de stijging van voedselprijzen te kunnen bijhouden.

In het tweede kwartaal dit jaar kromp Japan met 1,6% op jaarbasis omdat huishoudens en bedrijven hun uitgaven hebben teruggebracht. De zwakkere yen tegenover de yuan en de dollar en de ongekende Japanse stimuleringspolitiek door zijn centrale bank gaven wel wat rugwind, maar onvoldoende om het slinkende consumentenvertrouwen te compenseren.

Hulp gepensioneerden

Het bedrag van $28 miljard is volgens Honda nodig om de lagere inkomens en gepensioneerden te helpen compenseren.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws