Nieuws
544932
Nieuws

Google laat zien hoe zonnig je dak is

Google heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee huizenbezitters kunnen uitrekenen hoeveel energie ze kunnen opwekken wanneer ze zonnepanelen op hun dak plaatsen. Met de dienst wil Google mensen helpen bij de beslissing wel of niet over te stappen op zonne-energie.

Met behulp van satellietbeelden in hoge resolutie meet Project Sunroof de oppervlakte van het dak en berekent vervolgens hoeveel een huishouden kan profiteren van zonne-energie.

Voor de satellietbeelden wordt gebruik gemaakt van gegevens uit Google Maps en deze worden gecombineerd met gegevens over de stand van de zon, de temperatuur en bewolking. Ook wordt rekening gehouden met de hoeveelheid schaduw die er op het dak valt door bomen of hoge gebouwen in de nabijheid.

Wanneer gebruikers hun gemiddelde elektriciteitsrekening invoeren, kan de dienst uitrekenen hoeveel geld er bespaard kan worden. Google stuurt gebruikers vervolgens door naar lokale aanbieders van zonnepanelen.

Op dit moment is Project Sunroof alleen beschikbaar in de San Francisco Bay Area, Fresno en Boston, maar de komende maanden zal het aantal regio’s uitgebreid worden.