Nieuws/Buitenland
544965
Buitenland

'Roodhemden achter aanslag Bangkok'

De bloedige aanslag in Bangkok, waarbij maandag 22 mensen de dood vonden, is mogelijk het werk van de zogeheten 'roodhemden', een anti-regeringsgroep uit het noordoosten van Thailand.

Dat zei premier Prayuth Chan-ocha dinsdag op een persconferentie. Het Thaise leger is een klopjacht begonnen op de dader, die is vastgelegd op bewakingscamera's. Hij bevindt zich vermoedelijk nog in Bangkok.

De bewakingsbeelden zijn echter niet duidelijk genoeg om met zekerheid te zeggen dat de bom inderdaad het werk is van de anti-regeringsgroep, aanhangers van voormalig premier Thaksin Shinawatra. Te zien is hoe kort voordat de explosie dood en verderf zaait in het stadshart, een jongeman in een geel t-shirt met een rugzak gaat zitten op een bankje bij de Erawan-tempel, een belangrijke toeristische trekpleister. Hij doet de rugzak af en loopt even later weg, kijkend naar zijn telefoon.

Eerder vandaag zei de legerbaas Udomdej Sitabutr al dat de terreurdaad waarschijnlijk niet het werk is van moslimrebellen in het zuiden van Thailand. ,,Het komt niet overeen met incidenten in het zuiden'', zei generaal Sitabutr op de Thaise televisie. Het type bom dat is gebruikt, is volgens hem ook anders.

Bangkok ontsnapte dinsdag aan een tweede bloedbad, toen een nieuwe bom ontplofte bij een drukke plek langs de rivier die de Thaise hoofdstad stroomt. Daar komen veel toeristen. Maar de bom miste de toeristen, belandde in het water en ontplofte daar. Niemand raakte gewond. Net als bij de aanslag van maandag ging het om een pijpbom.