Nieuws/Buitenland
544974
Buitenland

'Nederlander al 31 jaar onterecht vast in VS'

Een 71-jarige Nederlander zit mogelijk al 31 jaar onterecht vast in de Verenigde Staten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil echter niet meehelpen om de man vrij te krijgen omdat hij ten tijde van zijn veroordeling al 13 jaar niet meer in Nederland woonde.

Dat schrijft De Volkskrant. Jaitsen Singh (hier op foto) zou zijn vrouw en stiefdochter hebben vermoord, maar de strafzaak rustte op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. Die verklaring wilde de kroongetuige intrekken, maar hij stierf net voordat dat officieel bekrachtigd kon worden.

Singh kan vervroegd vrijkomen en wil in Nederland een herzieningsverzoek in zijn zaak voorbereiden, maar het ministerie wil daar niet aan meewerken. Het hanteert een richtlijn dat gedetineerden bij hun veroordeling niet meer dan vijf jaar in het buitenland mogen hebben gewoond ten tijde van hun veroordeling. Volgens Singhs advocate Rachel Imamkhan zijn er echter andere voorbeelden waarbij die richtlijn niet is gehanteerd. Ze is ervan overtuigd dat Singh onschuldig vastzit.

De zaak van Singh werd eerder heropend omdat de junk van plan zou zijn om zijn verklaring te herroepen. Maar voordat hij dat kon doen, overleed de kroongetuige. PrisonLaw heeft naar eigen zeggen schriftelijke stukken over het voornemen van de toenmalige kroongetuige om zijn verklaring in te trekken.

Singh zelf heeft altijd ontkend dat hij betrokken is de moord op zijn vrouw en dochter. Hij zegt dat hij „liever in een kist” teruggaat dan dat hij bekent. Een bekentenis zou hem een deal kunnen opleveren waardoor hij eerder vrijkomt.

De moorden werden gepleegd in 1983. Singh werd pas in het jaar erna gearresteerd. In de zaak zijn DNA-sporen kwijtgeraakt, aldus Imamkhan. Zij wil de zaak in de VS heropend krijgen.

Namens Singh heeft PrisonLaw een verzoek tot overplaatsing naar Nederland gedaan. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil daar echter niet aan meewerken omdat de band van Singh met Nederland niet sterk genoeg is. Op het moment dat de moorden werden gepleegd was Singh dertien jaar weg uit Nederland, stelt het ministerie.