Nieuws/Binnenland
544992
Binnenland

Nationale Jammarkt Neede

Jammie! Woensdag 18 augustus wordt voor de 25e keer de Nationale Jammarkt Neede gehouden.www.jammarkt.nl In 1991 begonnen als bescheiden evenement, maar inmiddels uitgegroeid tot een publiekstrekker die zo’n 35.000 zoetekauwen op de been brengt.

Neede kent een rijke historie als het om confitures gaat. Ooit was de lokale jamfabriek de trots van het Achterhoekse dorp. ’D’n Jam’ heette het bedrijf in sappig Achterhoeks. Het broodbeleg ging de hele wereld rond. Maar de economische crisis in de jaren dertig betekende de genadeklap. Flipje en Tiel overleefden, terwijl de Needse jamhistorie is verworden tot cultuurhistorisch erfgoed. Een kwart eeuw geleden werd echter besloten om eenmaal per jaar een ode te brengen aan het roemruchte lokale jamverleden.

 

Via tientallen kraampjes van fabrikanten en hobbyisten worden jams en allerlei andere smaakvolle zoetigheden aan de man gebracht: gelei, marmelade, chutney en andere vruchtenconserven. Bovendien zijn er deze dag onder meer demonstraties ambachtelijk jam koken en wordt de jaarlijkse Jamkoningin gekozen.

De organisatie zorgt altijd voor een feestelijke entourage en ter gelegenheid van het jubileum verzorgt de lokale Historische Kring Neede een tentoonstelling over de lokale Needse jamhistorie, die nog tot en met 2 september duurt.

www.jammarkt.nl