Nieuws/Binnenland
544996
Binnenland

Wapenvergunning Ferry de G. verlengd

De politie Noord-Holland onderzoekt hoe het mogelijk is dat moordverdachte Ferry de G. een verlenging van zijn wapenvergunning heeft gekregen.

De G., die ervan verdacht wordt dat hij zijn ex-vriendin Raja Draaisma heeft doodgeschoten, was al sinds eind 2013 geen lid meer van een schietvereniging. Desondanks werd zijn wapenvergunning door de politie verlengd.

„De regels zijn goed, maar nu moeten die nog gehandhaafd worden”, zegt directeur Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Volgens hem had de vergunning eind 2014 nooit mogen worden verlengd. De politie wist tevens dat De G. het slachtoffer Draaisma intimideerde, maar nam het wapen niet in beslag. Mogelijk vervalste De G. papieren om zijn vergunning toch te behouden.

Het verlengen van een wapenvergunning mag alleen als blijkt dat de aanvrager lid is van een schietclub. „En de papieren vervalsen vind ik heel knap”, reageert Duisterhof. „Op een KNSA-licentie zit een hologram, die kun je niet zomaar vervalsen.”

Ferry de G. was tot 31 december 2013 lid van schietvereniging Impact uit Halfweg. Die schietclub werd eind 2014 opgeheven na een undercoveractie van journalist Alberto Stegeman, die de misstanden aantoonde. Oud-bestuursleden laten weten dat De G. een ’bodybuilder-achtige type’ betrof, die ook zijn vriendin en een pleegdochtertje wel eens mee nam naar de schietclub. „Later kwam hij niet meer opdagen en is hij uitgeschreven. Hij had zichzelf niet altijd in de hand en kampte soms met woede-uitbarstingen. Ferry, die een autopoetsbedrijf in Nieuw Vennep had, beschikte destijds over meerdere wapens: een chromen Desert Eagle, een .22 millimeter en een 9 millimeter wapen.”

De politie is meerdere malen bij Ferry de G. aan de deur geweest om zijn wapenvergunning te controleren en liet een brief voor hem achter. Daar reageerde De G. echter niet op. De politie onderzoekt nu hoe de wapenvergunning eind 2014 kon worden afgegeven.