Nieuws/Binnenland
544997
Binnenland

Extra politie tegen zakkenrollers op Sail

Tijdens Sail in Amsterdam worden extra politiemensen ingezet tegen zakkenrollers. Speciaal getrainde agenten surveilleren „zowel opvallend als onopvallend” tussen het publiek om zakkenrollers op heterdaad aan te houden.

Ook zijn er extra politiemensen in dienst om de dieven op een later moment alsnog op te pakken. Dat gebeurt met behulp van de Find my phone-app, die kan helpen bij het terugvinden van gestolen telefoons. De politie raadt alle bezoekers van het maritieme evenement aan om deze app op hun smartphone te installeren. Rechercheurs proberen dan met de inloggegevens van de slachtoffers, bijvoorbeeld via hun Google-account of Icloud, de locatie van de telefoon te traceren.

De politie houdt er rekening mee dat zakkenrollers hun slag slaan tijdens Sail, dat woensdag begint. De organisatie verwacht ruim 400.000 bezoekers per dag. Zo'n groot bezoekersaantal is volgens de politie een ideale situatie om ongemerkt iets te stelen uit iemands jas- of broekzak en er vervolgens ongezien vandoor te gaan. „Mensen staan dicht op elkaar en hebben soms meer oog voor de schepen dan voor hun eigendommen.”

De politie vraagt bezoekers van Sail vooral ook hun inloggegevens te onthouden. Tijdens de Gay Pride eerder deze maand werkte de politie eveneens met de Find my phone-app. Verschillende mensen belden toen over een gestolen telefoon, maar wisten hun gebruikersnaam en wachtwoord niet uit het hoofd.