Nieuws
545001
Nieuws

Oude games onspeelbaar op Windows 10

Gamers die ervan houden om af en toe een oude pc-game uit te kast te trekken om hem opnieuw te spelen, moeten oppassen met Windows 10. Microsoft heeft het namelijk onmogelijk gemaakt om bepaalde oudere versies van kopieerbeschermingssoftware te draaien. Hierdoor zijn spellen die deze gebruiken, niet meer speelbaar.

Het gaat specifiek op de stukken software SecuROM en SafeDisc. Uitgevers gebruikten deze om ervoor te zorgen dat spelers een legitieme versie van de game bezaten voor het gespeeld kon worden. Het probleem is echter dat deze software zo diepgeworteld in het systeem komt te zitten, dat het mogelijk beveiligingsgaten open laat waar cybercriminelen gebruik van kunnen maken.

Spellen als De Sims, Battlefield 1942 en Grand Theft Auto III kunnen dus niet worden gespeeld vanaf de originele schijf op machines waarop Windows 10 draait. Zij zullen de game opnieuw moeten aanschaffen via een online winkel als Steam of GOG. Deze versies zijn namelijk voorzien van recentere kopieerbeveiliging, of worden - zoals in het geval van GOG - in veel gevallen juist helemaal zonder deze software geleverd.

Opvallend is dat mensen die de game ooit illegaal gedownload of gekopieerd hebben helemaal geen last van deze problemen hebben. Zij maken namelijk gebruik van een 'crack', waarbij de beveiliging helemaal omzeild wordt.