Nieuws/Buitenland
545115
Buitenland

Aanslag in Bangkok

Een bomaanslag in een toeristische wijk in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft aan zeker negentien mensen en mogelijk meer het leven gekost. Ruim tachtig mensen raakten gewond. De chaos na de explosie was groot. Er lagen lichaamsdelen en uitgebrande motoren op het wegdek.

Onder de doden zijn twee Chinezen en een Filipijn. De meeste gewonden komen uit China en Taiwan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Volgens de plaatselijke politie is de explosie veroorzaakt door een motorbom. Op één van de foto's die op sociale media de ronde doen, zijn inderdaad de smeulende wrakstukken van meerdere voertuigen te zien. Het is nog niet bekend wie er achter de explosie zit. De Thaise krant The Nation meldt op gezag van een anonieme politiebron dat de bom gemaakt was met zeker 5 kilo TNT.

De bom ging af bij de populaire Erawan-tempel. . Volgens de politiechef van Bangkok ging het om een pijpbom die in de tempel was gelegd.

De Thaise politie heeft twee andere bommen in de buurt van de plek van de explosie ontmanteld. Beide de bommen waren verstopt vlakbij de Erawan-tempel, de plek waar de ontploffing even voor zeven uur 's avonds plaatselijke tijd plaatsvond. Het is een hindoeïstisch heiligdom bij het Erawan hotel dat is gelegen in Ratchaprasong, een commerciële wijk waar een aantal grote hotels en het grootste winkelcentrum van Zuid-Oost-Azië zijn gevestigd. De tempel wordt doorgaans door veel Chinese toeristen bezocht Er zou nog een vierde bom zijn, waar de Thaise EOD op afging.

'Enorme knal'

De Telegraaf is inmiddels in gesprek met meerdere toeristen in de buurt van de explosie, die hun verhaal willen doen. Zo zat de Nederlandse Maarten met zijn vriendin en zijn zoon in een hotel op zo'n 200 meter van de rampplek. "Er was een enorme knal", mailt Maarten aan De Telegraaf. "Voor ons was direct duidelijk dat het een explosie betrof. Toch duurde het zeker 10 minuten voor de sirenes begonnen te loeien."

"We krijgen nauwelijks informatie", gaat Maarten verder. ,,De medewerkers van het hotel zijn huiverig, en vrezen voor meer aanslagen." De gasten mogen het hotel niet uit zonder begeleiding, komen nauwelijks verder dan tien meter zonder te worden tegengehouden en er klinkt een zucht van opluchting als iedereen weer gewoon veilig binnen zit.

 

'Bloedvlekken'

Vakantieganger Niels zat 300 meter van het heiligdom te eten toen de explosie plaatsvond. "De knal deed meteen vermoeden dat er iets goed mis was. Een weg, Ploenchit Road, werd al snel geblokkeerd voor autoverkeer. Ik ben naar de plaats van de explosie gelopen, om te kijken of ik iets kon doen." Niels zag al snel een hoge rookpluim en liep er op af. Tegelijk met allerlei brandweerwagens, ambulances en politie kwam hij aan. Hij zag hoe lichaamsdelen en overleden personen werden bedekt met wit plastic. "Bloedvlekken werden weggewerkt met papier."

De Nederlandse voetballer Melvin de Leeuw was maandag met zijn ploeggenoten van Army United FC in Bangkok aan het trainen toen ze in paniek door mensen van de voetbalclub van het veld werden gedirigeerd. Op het veld hoorden de spelers van de explosie, zo'n 5 kilometer verderop in de stad. „We zijn direct naar huis gestuurd”, aldus De Leeuw, die sinds januari voor de club uit Bangkok voetbalt. Volgens de Leeuw zorgde de aanslag niet alleen bij zijn buitenlandse ploeggenoten maar ook bij de Thai voor veel onrust. „Zoveel gebeurt hier normaal gesproken niet. Het leger is hier de baas, en dat respecteert iedereen. Het is voor iedereen onduidelijk wie hier achter zit of waar dit door komt.”

De 16-jarige Thaibokster Lesley van der Blij uit het Drentse Mantinge verblijft voor de Royal World Cup Muay Thai in een hotel vlakbij de plek van de aanslag. Enkele van haar teamleden hadden daar 's middags nog gewinkeld, maar waren op tijd terug in het hotel, meldt RTV Drenthe. Het toernooi gaat door maar wordt extra beveiligd.

Condoleances

VN-chef Ban Ki-Moon heeft de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de aanslag gecondoleerd. De secretaris-generaal van de VN zei geschokt te zijn door de bloedige aanslag in een toeristenwijk in de Thaise stad. Hij wenste de gewonden een spoedig herstel toe.

Toeristen in Bangkok krijgen het advies om populaire trekpleisters te mijden. De politie is bang voor meer aanslagen. De aanslag is niet opgeëist. De Thaise regering denkt dat de daders de toeristische sector en de economie een slag wilden toebrengen.

Bangkok wordt zelden getroffen door terreur. Toeristen moeten eerder oppassen voor demonstraties. Wel is het onrustig in het zuiden van het land. Daar is de moslimminderheid in opstand gekomen tegen de boeddhistische machthebbers.

Bent u in Bangkok en bent u getuige geweest van de explosie? Dan hoort de Telegraaf graag van u. Mail uw verhaal en eventueel foto's of filmpjes naar de redactie.