Nieuws/Binnenland
545240
Binnenland

Tips

Zo verminder je keuzestress

Voor de één is het makkelijker om knopen door te hakken dan voor de ander. In het septembernummer van de VROUW glossy schrijft journalist Audrey Zonneveld uitgebreid over keuzestress. Wij zochten naar nog meer tips!

Stel jezelf de ‘waarom-vraag’:

Zo krijg je meer inzicht in het dilemma. Stel de waarom-vraag minimaal zo’n vijf keer aan jezelf: waarom is dit zo belangrijk voor mij? Waarom wil ik dit zo graag? Maar ook: waarom lijkt dit je beter, of juist niet?

Zet de voor- en nadelen tegenover elkaar:

Mocht de waarom-vraag nog niet genoeg zijn, zet dan de voor- en nadelen tegenover elkaar. Dit kan een beter inzicht geven in jouw keuze. Ken een bepaalde waarde toe aan de punten die jij belangrijk vindt. Fijn als hij sportief en humoristisch is, maar dat weegt niet op tegen het feit dat hij vreemdgaat.

Rationeel beslissen of juist op je gevoel:

De een beslist rationeel, terwijl de ander echt op haar gevoel afgaat. Heb je gemerkt dat het meestal goed uitpakt als je naar je hart luistert? Luister dan gewoon naar je gevoel en blijf daarbij.

Praat vooral met anderen:

Het is ook verstandig om het dilemma met anderen te bespreken. Waarschijnlijk hebben zij weer een hele andere kijk op het onderwerp.

Onthoud vooral: er is geen ‘perfecte methode’ om een keuze te maken. Iedereen maakt fouten en daar leer je van!