Nieuws
545247
Nieuws

Oranje-skihit in Afrika

Nederlandse skileraren aan de slag in Lesotho

Nederlandse skileraren zijn een hit in Afrika. In plaats van een zomerbaantje in de supermarkt, trekken jongeren naar Lesotho waar ze iedereen die maar wil op een berg vol sneeuwkanonnen de ’pizzapunt’ bijbrengen. Compleet met après-skitent en Jägermeister.

Het skigebied(je) Afriski ligt zo’n 80 kilometer van de bewoonde wereld. Bereikbaar via een weg vol ossenwagens, ezels en overbeladen trucks. „Je komt er binnen twee kilometer meer hobbels tegen dan op het hele Nederlandse wegennet”, zegt Thijs Kennis (24).

De Rotterdammer werkt als skileraar in het Oostenrijkse Ischgl, als hij een paar jaar geleden een Afrikaan tegen het lijf loopt. „Die had als wintersportinstructeur gewerkt in Lesotho. Voor dat ik het wist zat ik in het vliegtuig richting Zuid-Afrika om daar tijdens de zomermaanden aan de slag te gaan”.

Snowworld van Afrika

Het wintersportoord op 3000 meter is een beetje het Snowworld van Afrika. „Het heeft maar een paar liftjes, maar ligt zo bijzonder dat het niet uitmaakt. Lesgeven doen we aan welgestelden uit Johannesburg, maar ook aan kinderen uit de regio. Weer andere Afrikanen willen uitzoeken of ze skiën wel leuk vinden voor ze een dure reis naar de Alpen boeken”.

Het lesgeven gaat met het nodige handen- en voetenwerk. „Vooral bij de kinderen is de taal wel een obstakel. Zij spreken geen Engels en wij geen Sesotho. Met gebaren komen we echter een heel eind”, vertelt de oud-student Sport & Bewegen. „Of ze goed zijn in skiën? De kinderen zijn minder gewend om te sporten dan wij Europeanen. Motorisch gaat het dus allemaal wat langzamer, maar al na een paar lessen zie je een enorme vooruitgang”.

Toekomst

Met felgekleurde helmpjes en op modern skimateriaal suizen de Afrikaanse kindjes de berg af. „De eigenaar van het skigebied, vindt het belangrijk dat ook de jeugd uit de omliggende gehuchten leren sporten. Blijkbaar is het skigebied rendabel genoeg, hoewel het niet de verwachting is dat er in de toekomst nog veel liften bijkomen”.

Inmiddels heeft Kennis via zijn website Snowminds.nl al veel jongeren uit Nederland weten te motiveren om tijdens de zomermaanden te werken in de enige skischool van Lesotho, een land bij Zuid-Afrika dat bekend staat om zijn hoogte en ongerepte natuur. „De meesten combineren het met vrijwilligerswerk in een weeshuis, een safari en een bezoek aan Johannesburg”, aldus Kennis.

Sneeuw genoeg

Sneeuw is er volgens hem genoeg. „In een goede winter, die hier van begin juni tot eind augustus loopt, valt er anderhalve meter. Soms valt er slechts 70 centimeter. Maar omdat het ’s nachts veelal vriest, kunnen de sneeuwkanonnen volop worden ingezet”.

Ook in après-skiën zijn de Afrikanen al behoorlijk bedreven. „Er staat een berghut onderaan de piste waar echte Oostenrijke schlagers worden gedraaid en Jägermeister wordt geschonken. Wat inderdaad een raar gezicht is, middenin de ongerepte natuur van Afrika. Dat is precies wat werken als skileraar hier zo bijzonder maakt”.