Nieuws/Binnenland
545248
Binnenland

Brug verwijderd voor Sail

De Jan Schaeferbrug in het hart van het Sail-terrein in Amsterdam is vrijdag weggehaald. Hierdoor hebben de grote zeilschepen die het nautische evenement volgende week aandoen een vrije doorgang in de IJ-haven. Het verwijderen van de brug, die de stad met het Java-eiland verbindt, liep enkele uren vertraging op door de aankomst van een cruiseschip en een anker van het ponton dat niet goed vastzat.

Transportbedrijf Wagenborg was voor de tweede keer verantwoordelijk voor de klus. „Geen alledaags werk”, zei Albert Engelsman, directeur van de Wagenborg-sleepdienst vrijdag. „Het is best spannend, want het is een bijzondere klus. We willen de brug er goed uit krijgen en zorgen dat er geen schade ontstaat.” De twee brugdelen van zo'n 20 meter lang en ieder 200 ton zwaar worden er vanaf een ponton uitgedrukt en naar de Neptunushaven vervoerd. Daar neemt een schildersbedrijf ze de komende week onder handen voor onderhoud.

De operatie nam de hele dag in beslag. Voor Mitra van Raalten, directeur van Sail Amsterdam, is het verwijderen van de brug een „zichtbaar fysiek moment” in de aanloop naar het evenement. De opbouw van het terrein is maandag begonnen en vanaf vrijdag wapperen er 250 Sail-vlaggen in het gebied en nog eens tweehonderd in de stad. Dat laatste is dit jaar voor het eerst en symboliseert volgens Van Raalten dat Sail van IJmuiden tot heel Amsterdam één groot feest is.

Sail begint woensdag en duurt tot en met zondag.