Nieuws
545363
Nieuws

Glasvezel vergroot concurrentiekracht platteland

Snel internet voor iedereen

Honderdduizenden huishoudens op het platteland krijgen zicht op supersnel internet.

Een groep investeerders waaronder de grote Nederlandse pensioenfondsen APG, PGGM en het Pensioenfonds Vervoer biedt een half miljoen gezinnen en bedrijven voor een tientje per maand extra of eenmalig een vast bedrag op afgelegen plekken een snelle glasvezelverbinding aan.

Lees hier welke stappen ondernemers kunnen zetten om glasvezel te eisen bij hun gemeente

Mensen in buitengebieden klagen steen en been over de trage koper- en coaxverbindingen. De aanleg van sneller glasvezel naar afgelegen boerderijen en bosrijke gebieden vonden partijen als KPN en Ziggo tot nu toe te kostbaar en lastig. Ook de grotere investeerders moesten ervan afzien.

Boeren en ondernemers hebben daarom zelf, voor soms tienduizenden euro’s, glasvezelkabels naar hun panden laten aanleggen. „Maar de behoefte aan snel internet is in de buitengebieden dermate groot geworden, dat veel meer bedrijven en particulieren glasvezel willen en daaraan ook financieel willen bijdragen”, zegt Joost Goderie van investeringsmaatschappij CIF, de initiatiefnemer.

„Jongeren en boerenbedrijven willen steeds meer via internet doen. Dat wordt niet minder. Dan is glasvezel voor de toekomst de beste optie”, stelt Goderie.

Lees meer: 'Hele economie profiteert ervan'