Nieuws/Binnenland
545412
Binnenland

Wilders: ’Ongekende schande’

Woede over daling koopkracht oudere

De PVV reageert heftig verontwaardigd op het nieuws dat de koopkracht van gepensioneerden sinds de crisis sterk is afgenomen.

Die partij eist actie van het kabinet. Ook op sociale media en op de website van De Telegraaf ontploft de verontwaardiging en niet alleen onder ouderen.

Uit een onderzoek in opdracht van grootste ouderenbond ANBO blijkt dat de koopkracht van ouderen sinds de crisis is afgenomen met gemiddeld 7,5 procent, viel in De Telegraaf op Zondag te lezen. Sommige groepen bejaarden zouden tot wel 13 procent hebben moeten inleveren.

Het maakt PVV-voorman Wilders ziedend. Hij noemt het „een ongehoorde schande” en samen met twee andere fractiegenoten heeft de Limburgse politicus Kamervragen gesteld aan de staatssecretarissen Klijnsma (Sociale Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid).

„Waarom haat u onze ouderen?” vragen de PVV’ers aan de bewindslieden. „Bent u bereid deze schandvlek uit te wissen door de grenzen te sluiten en onze ouderen een menswaardig bestaan te geven of interesseert het trieste lot van onze ouderen u echt geen zier?” willen Wilders en collega’s De Graaf en Agema ook van het kabinet weten.

Het rapport over de enorme koopkrachtdaling van de drie miljoen gepensioneerden heeft geleid tot duizenden reacties op sociale media, op de website van De Telegraaf en bij de grootste ouderenbond ANBO, die overigens een brandbrief met reparatievoorstellen heeft gestuurd naar vicepremier Asscher (Sociale Zaken).

ANBO-directeur Liane den Haan: „Afgelopen vrijdag zei premier Mark Rutte dat het kabinet zal proberen de schade te beperken, maar tot een belofte kon hij niet komen. Ook Asscher heeft aangegeven dat hij de minnen weg wil poetsen. Maar ik betwijfel of dat genoeg is. Rutte moet de slechte inkomenspositie van gepensioneerden niet enkel erkennen. Hij moet met behoorlijke herstelwerkzaamheden beginnen! Wij willen nu ‘boter bij de vis’.”

ANBO heeft Asscher onder meer voorgesteld af te zien van de beoogde verlaging van de ouderenkorting en de afschaffing van de ouderentoeslag. Ook wil ANBO de inkomensondersteuning AOW van €14,86 minimaal weer terug naar het niveau van 2009, toen dat 36,45 per maand was. Ook verlangt de bond een ruimhartige tegemoetkoming voor ouderen met een laag inkomen en hoge zorgkosten. En misschien wel het meest cruciaal: een herziening van de nieuwe indexatieregels voor de pensioenen.

De ouderen en hun bond staan sinds de publicatie van gisteren niet alleen. Uit de duizenden reacties op telegraaf.nl blijkt een grote solidariteit van jongere generaties.