Nieuws/Binnenland
545664
Binnenland

Nationale Heldendag op 7 oktober

Helden elk jaar geëerd

Nederland krijgt een Nationale Heldendag. De eerste viering komend najaar in Den Haag komt er op initiatief van het Carnegie Heldenfonds ter ere van landgenoten die, soms met gevaar voor eigen leven, in de bres springen voor een ander.

„Helden noemen zichzelf nooit een held. Ze zien iemand in nood en als het erop aankomt, schieten ze te hulp. Vaak in de veronderstelling dat dit heel normaal is”, zegt voorzitter Jaap Smit. „Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Zeker niet in deze tijd.”

Aandacht

De Zuid-Hollandse commissaris van de koning heeft het gevoel dat we steeds meer langs, in plaats van met elkaar leven. „Als fanatiek zeiler ben ik op het water verplicht om iemand in nood te helpen. In de samenleving staan we er vaak maar bij en kijken we ernaar. Helden doen het tegenovergestelde en nemen hun verantwoordelijkheid.”

Juist deze mensen zet het meer dan honderd jaar oude Carnegie Heldenfonds in het zonnetje. Jaarlijks reikt de stichting 60 à 70 onderscheidingen uit, onder meer aan Nederlanders die automobilisten te water redden of iemand uit een brandend huis halen.

„Het werkelijke aantal helden ligt veel hoger, daarom is het belangrijk dat we het fonds onder de aandacht brengen. Iedereen kan redders opgeven door een brief te sturen naar zijn burgemeester”, legt Smit uit. De geboorte van wat moet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie, is op 7 oktober in ’zijn’ provinciehuis in Den Haag. Compleet met bekende sprekers en muziek van de regimentsfanfare ’Garde Grenadiers en Jagers’.

Bij uitreikingen heeft hij ervaren dat mensen van alle leeftijden spontaan opstaan in geval van nood. „Laatst hebben we vier kinderen uit Den Haag van 6 tot 16 jaar gedecoreerd. Ze sloegen tijdens een vakantie op de Canarische Eilanden alarm toen een jongetje aan het verdrinken was.”