Nieuws/Binnenland
545724
Binnenland

Collectie Olympiade 1928 levert 2 ton op

De veiling van de collectie-Treurniet over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam heeft vrijdag ruim 200.000 euro opgeleverd. Bijna duizend objecten werden geveild, waaronder medailles, programmaboekjes en de officiële poster van het evenement.

Onder de kopers waren veel buitenlanders, zodat materiaal naar het buitenland verhuist. De grootste verzameling over de Olympiade 1928 is met deze veiling uiteengevallen. Eerdere pogingen om de complete collectie bij elkaar te houden, mislukten. Zo is geprobeerd haar te verkopen aan Amsterdam, het Olympisch Stadion of NOCNSF, zodat de verzameling in Nederland zou blijven.

De tachtiger Jaco Treurniet doet afstand van zijn verzameling vanwege zijn leeftijd en gezondheidsproblemen. Tijdens de openbare verkoop bij MPO Veilingen in het Utrechtse IJsselstein werd voor een exemplaar van de officiële affiche van de Spelen van drukker Johan Enschedé in Haarlem 8750 euro betaald. Een houten klomp met de handtekening van de Amerikaanse zwemmer en latere Tarzan-acteur Johnny Weissmuller behaalde 1250 euro.

De Olympische Spelen in Amsterdam van 1928 waren het grootste sportevenement dat Nederland ooit organiseerde. Voor de eerste keer werd het olympisch vuur ontstoken bij de Spelen van de moderne tijd. Ook mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan atletiek en turnen.