Nieuws/Buitenland
545733
Buitenland

Brand anti-nazigezin in nazidorp aangestoken

De brand in de schuur van een echtpaar in het Duitse dorp Jamel dat zich heftig verzet tegen neonazi's die het dorp hebben overgenomen, is zonder twijfel aangestoken. Wie dat heeft gedaan, is volgens de autoriteiten nog niet bekend. Het getroffen echtpaar Lohmeyer vermoedt dat het rechts-extremisten waren. Zij worden al jaren door een groep extremisten lastiggevallen.

Het dorpje in het noordoosten van Duitsland is overgenomen door nazi-aanhangers. De huizen zijn roodbruin geschilderd, de bewoners begroeten elkaar met 'Sieg Heil' en op de muren staan extreem rechtse slogans. Het begon met een extreem rechtse leider die in het dorpje met slechts tientallen inwoners kwam wonen, later kwamen zijn vrienden er ook.

Birgit en Horst Lohmeyer proberen iets te doen tegen de openlijke neonazi's in het dorp. Ze organiseren onder meer elk jaar een festival voor democratie en tolerantie. Eind deze maand wordt het festival weer gehouden. Ze krijgen dan een prijs voor hun inzet. Een onderdeel daarvan is een bedrag van 10.000 euro.

Asielzoekers

Niet ver van de grens met Luxemburg werd een huis van asielzoekers in brand gestoken, maar de politie weet nog niet zeker of de daders uit racisme handelden. De vier mannen die in het huis in Niederstedem wonen, waren op het moment van de brand niet thuis.

De afgelopen maanden zijn meerdere onderkomens voor asielzoekers in Duitsland in brand gestoken. Een dader werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. Het gaat om een man die naast zo'n huis woonde. Bij Leipzig werd een woning voor vluchtelingen beschoten.